Ce trebuie să ştii despre retenţia apei ȋn organism
De multe ori, retenţia de apă ȋn organism cauzează fluctuaţii de greutate, pacienţii supraponderali sau obezi având mai mult de 2 litri de apă ȋn plus în corpul lor.
Denumirea medicală ce desemnează retenţia de apă ȋn organism este edem şi descrie reţinerea patologică de lichid ȋn ţesuturile corpului, mai ales ȋn cel conjunctiv.
De regulă, lichidul se drenează cu ajutorul sistemului limfatic care preia substanţele toxice şi deşeurile celulare, grăsimile şi bacteriile, limfa fiind, ulterior, deversată ȋn sânge. Când lichidul nu este drenat ȋntr-un mod optim de către sistemul limfatic, acesta va rămâne la nivelul ţesuturilor şi va cauza edem sau inflamaţii. Zonele ȋn care se acumulează apa sunt, de obicei, mâinile, picioarele, cavitatea abdominală şi plămânii.
Simptomatologia retenţiei de apă ȋn organism
- Inflamaţii, mai ales ȋn zona gleznelor
- Piele cu aspect strălucitor şi ȋntins
- Umflarea articulaţiilor şi dureri la nivelul acestora
- Dureri de cap
- Umflarea abdomenului
- Respiraţie dificilă
- Flexibilitate diminuată a articulaţiilor
- Creştere bruscă ȋn greutate
Cauze ale retenţiei de apă ȋn organism
- Consum excesiv de sare
- Sarcină
- Arsuri de diferite feluri
- Deficite nutriţionale
- Consumul de anticoncepţionale
- Afecţiuni hepatice
- Afecţiuni ale tiroidei
- Boli pulmonare
- Afecţiuni ale rinichilor
- Artrită
- Insuficienţă cardiacă
- Reacţii alergice
- Limfedem malign
- Temperaturile ridicate (ȋmpiedică eliminarea lichidului din corp)
- Depresia post-partum
- Alergiile sezoniere
Creşterea ȋn greutate
Creşterea ȋn greutate ȋn urma retenţiei de lichide se atribuie aportului de sodiu, consumul excesiv de alimente sărate cauzând depunerea de kilograme ȋn plus prin depozitarea grăsimii şi prin acumularea de apă.
Menopauza
Dereglările hormonale, fluctuaţia nivelului de hormoni, scăderea progesteronului pot cauza retenţie de apă pentru femeile care sunt la menopauză.
Hipertensiunea arterială
Multe dintre aspectele hipertensiunii arteriale sunt legate de retenţia de apă, iar acestea includ obezitatea şi consumul excesiv de sare. Alţi factori de risc ai hipertensiunii arteriale sunt alcoolismul, fumatul, lipsa de exerciţii fizice, stresul, hipertiroidismul, boli renale etc.
Afecţiunile tiroidei
Hipotiroidismul este generat de hipoactivitatea tiroidei, glanda producând prea puţini hormoni tiroidieni. Simptomatologia afecţiunii este greu de identificat, motiv pentru care retenţia de apă poate fi atribuită greşit acestei condiţii. Hipertiroidismul este legat de hiperactivitatea tiroidei care produce prea mulţi hormoni, Simptomatologia bolii cuprinde şi retenţia de lichide ȋn organism.
Boli renale
Rinichii sunt organele responsabile cu multiple funcţii extrem de importante pentru organism, printre acestea numărându-se şi eliminarea toxinelor din corp prin intermediul urinei şi menţinerea echilibrului lichidelor ȋn organism. Când funcţiile rinichilor sunt perturbate de infecţii sau boli, poate apărea retenţia de lichide.
Tratament
Tratamentul retenţiei de apă ȋn corp se bazează pe corecţia şi controlul cauzelor care au favorizat reţinerea lichidelor de către organism. Medicii specialişti pot recomanda administrarea de diuretice pentru prevenţia sau pentru ameliorarea edemelor. În cazurile grave, când vasele de sânge devin blocate sau deterioarate, poate fi nevoie de o intervenţie chirurgicală.
Recomandări pentru prevenţia retenţiei de apă
- Adoptarea unui regim alimentar echilibrat cu un consum redus de sare
- Hidratarea corespunzătoare
- Practicarea regulată a exerciţiilor fizice (favorizează o bună circulaţie a sângelui)
- Limitarea cafelei, a alcoolului şi a ceaiurilor diuretice (provoacă deshidratarea)
- Creşterea aportului de vitamina B
- Pierderea ȋn greutate ȋn mod sănătos