Ce trebuie să ştii despre retenţia apei ȋn organism

De multe ori, retenţia de apă ȋn organism cauzează fluctuaţii de greutate, pacienţii supraponderali sau obezi având mai mult de 2 litri de apă ȋn plus în corpul lor.

Denumirea medicală ce desemnează retenţia de apă ȋn organism este edem şi descrie reţinerea patologică de lichid ȋn ţesuturile corpului, mai ales ȋn cel conjunctiv.

De regulă, lichidul se drenează cu ajutorul sistemului limfatic care preia substanţele toxice şi deşeurile celulare, grăsimile şi bacteriile, limfa fiind, ulterior, deversată ȋn sânge. Când lichidul nu este drenat ȋntr-un mod optim de către sistemul limfatic, acesta va rămâne la nivelul ţesuturilor şi va cauza edem sau inflamaţii. Zonele ȋn care se acumulează apa sunt, de obicei, mâinile, picioarele, cavitatea abdominală şi plămânii.

Simptomatologia retenţiei de apă ȋn organism

Cauze ale retenţiei de apă ȋn organism

Creşterea ȋn greutate

Creşterea ȋn greutate ȋn urma retenţiei de lichide se atribuie aportului de sodiu, consumul excesiv de alimente sărate cauzând depunerea de kilograme ȋn plus prin depozitarea grăsimii şi prin acumularea de apă.

Menopauza

Dereglările hormonale, fluctuaţia nivelului de hormoni, scăderea progesteronului pot cauza retenţie de apă pentru femeile care sunt la menopauză.

Hipertensiunea arterială

Multe dintre aspectele hipertensiunii arteriale sunt legate de retenţia de apă, iar acestea includ obezitatea şi consumul excesiv de sare. Alţi factori de risc ai hipertensiunii arteriale sunt alcoolismul, fumatul, lipsa de exerciţii fizice, stresul, hipertiroidismul, boli renale etc.

Afecţiunile tiroidei

Hipotiroidismul este generat de hipoactivitatea tiroidei, glanda producând prea puţini hormoni tiroidieni. Simptomatologia afecţiunii este greu de identificat, motiv pentru care retenţia de apă poate fi atribuită greşit acestei condiţii. Hipertiroidismul este legat de hiperactivitatea tiroidei care produce prea mulţi hormoni, Simptomatologia bolii cuprinde şi retenţia de lichide ȋn organism.

Boli renale

Rinichii sunt organele responsabile cu multiple funcţii extrem de importante pentru organism, printre acestea numărându-se şi eliminarea toxinelor din corp prin intermediul urinei şi menţinerea echilibrului lichidelor ȋn organism. Când funcţiile rinichilor sunt perturbate de infecţii sau boli, poate apărea retenţia de lichide.

Tratament

Tratamentul retenţiei de apă ȋn corp se bazează pe corecţia şi controlul cauzelor care au favorizat reţinerea lichidelor de către organism. Medicii specialişti pot recomanda administrarea de diuretice pentru prevenţia sau pentru ameliorarea edemelor. În cazurile grave, când vasele de sânge devin blocate sau deterioarate, poate fi nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Recomandări pentru prevenţia retenţiei de apă

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.