Ce trebuie sǎ știi despre sindromul de hipoventilație asociat obezitǎții

Obezitatea este asociatǎ cu o mulțime de alte condiții precare pentru sǎnǎtate, unele mai puțin severe, dar altele amenințǎtoare de viațǎ. Lista de afecțiuni care sunt asociate supraponderii și, mai ales obezitǎții, este una extrem de lungǎ, iar una dintre aceste afecțiuni este sindromul de hipoventilație.

Hipoventilația ȋn obezitate 

Hipoventilația este acea condiție de sǎnǎtate care presupune micșorarea cantitǎții de aer ce ventileazǎ plǎmȃnii.

Sindromul de hipoventilație ȋn cazul obezitǎții presupune o afecțiune în cadrul cǎreia oamenii supraponderali sau care suferǎ de obezitate nu reușesc să respire suficient de rapid sau suficient de profund. Acest lucru va duce la un nivel scăzut de oxigen ȋn sânge și niveluri ridicate de dioxid de carbon (CO2).

Simptome asociate

O mulțime de persoane care suferǎ de aceastǎ afecțiune pot ȋnceta sǎ respire complet pentru anumite perioade de timp mai lungi sau mai scurte și acest lucru se petrece ȋn timpul somnului.

Aceastǎ condiție se numește apnee obstructivǎ de somn și conduce la mai multe treziri pe parcursul nopții, fapt care va avea ca rezultat obosealǎ profundǎ și somnolențǎ pe parcursul zilei.

Afecțiunea cauzeazǎ probleme la nivelul inimii, iar acest fapt va conduce la simptome precum insuficiență cardiacă, umflare a picioarelor și diverse alte simptome asociate.

Este mai mult decȃt evident faptul cǎ cel mai eficient tratament pentru toate acestea este pierderea în greutate.

Pe de altǎ parte, este adesea posibilǎ o ameliorare a simpltomatologiei prin ventilație nocturnă cu presiune pozitivă a căilor respiratorii sau diverse alte metode conexe. Dar, tratamentul definitiv și cel mai indicat ȋl reprezintǎ eliminarea excesului de greutate prin metodele incluse de chirurgia bariatricǎ.

Este important de menționat și faptul cǎ nu este ȋnțeles pe deplin de ce unele persoane obeze dezvoltă sindromul de hipoventilație, iar altele nu.

Noi recomandǎri privind hipoventilația ȋn obezitate – diagnosticarea afecțiunii

Noile recomandări ale unui grup al Societății Toracice Americane (ATS) oferă îndrumări clinice privind screening-ul și tratamentul afecțiunii,  iar aceastǎ abordare ar putea deveni mai răspânditǎ pe măsură ce ratele de obezitate cresc.

Autorii unui ghid de diagnisticare a acestei afecțiuni, ghid care a fost publicat ȋn numarul din august al Jurnalului American de Medicină Respiratorie și de Îngrijire Critică au afirmat urmǎtoarele: „În ciuda disponibilității unor terapii și tratamente eficiente, majoritatea pacienților cu hipoventilație ȋn cadrul obezitǎții rămân nediagnosticate și netratate până târziu în cursul bolii. Aceste persoane se prezintă la medic cu stǎri grave ale sǎnǎtǎții, cu insuficiență respiratorie acută și altele.”

Mai este important de menționat și faptul cǎ sindromul de hipoventilație ȋn obezitate este asociat cu o calitate a vieții redusă, iar persoanele cu afecțiunea aceasta suportă costuri mari implicate de de asistență medicală. Acest lucru se datoreazǎ, în mare parte, internării în spital, care implicǎ inclusiv observarea și tratamentul la unitățile de terapie intensivă.

Așadar, este mult mai indicatǎ prevenirea acestei probleme grave de sǎnǎtate asociatǎ cu obezitatea.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.