Chirurgia abdominală laparoscopică

Conștiente de faptul că, oricât i-ar masca, ”colăceii” rămân, totuși, din păcate, vizibili, numeroase persoane și-au exprimat în mod vădit nemulțumirea vis-a-vis de acest aspect. Cum nu toți ne permitem să ne petrecem timpul și așa puțin de care dispunem la sală, chirurgia abdominală, prin tehnica laparoscopică, a înregistrat un avans incredibil. Tocmai de aceea, pacienții doritori de operații laparoscopice sunt tot mai mulți, pe zi ce trece, nu doar pentru micșorarea stomacului, dar și pentru diverse alte intervenții chirurgicale, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Ce este laparoscopia?

Laparoscopia este acea procedură chirurgicală prin intermediul căreia medicul chirurg își creează acces spre abdomenul pacientului, prin folosirea unui instrument chirurgical numit ”laparoscop”. Acesta din urma, de fapt, este un telescop, prevăzut cu o susă de lumină la capătul său. Astfel, asigurându-se luminozitate în interiorul regiunii abdominale dorite, prin mica incizie efectuată, medicul are posibilitatea de a observa detaliat care e cea mai bună poziție de adoptat în ceea ce privește operația chirurgicală propriu-zisă.
Așadar, ca pacienți, dacă doriți să vă tratați, sau, și mai indicat, să preveniți eventuale complicații ce ar apărea în măsura-n care pasivitatea dvs. ar fi una cu caracter de continuitate, iată mai jos condițiile medicale, la modul general, care pot fi tratate prin chirurgia abdominală laparoscopică:

 

  1. Endometrioza
  2. Boala inflamatorie pelvina
  3. Sarcina extrauterina
  4. Chisturi ovariene
  5. Apendicita
  6. Fibroame uterine

 

Ce este chirurgia laparoscopică?

În afara faptului că, așa cum deja am precizat, medicul chirurg are șansa de a privi mai bine în zona ce urmează a fi operată și, deci, a-și forma o privire de ansamblu asupra modului în care urmează să acționeze, el mai poate introduce și diverse alte instrumente, pe lângă laparoscop. Aceste instrumente sunt foarte utile, căci ajută în intervențiile chirurgicale, în special pentru tăieturile și suturile ulterioare incizării. Mai mult, în acest mod se pot realiza și diferite biopsii, extrem de utile în procesul de diagnosticare.
Datorită dimensiunii reduse a inciziei, chirurgia laparoscopică mai este numită și ”chirurgia prin gaura cheii”, subliniindu-se astfel gradul minim de tăiere în piele. Mai mult chiar, chirurgia minim-invazivă a cunoscut un succes printre pacienții doritori, nu doar din punct de vedere estetic, dar și datorită rapidizării perioadei de recuperare. Printre procedurile chirurgicale laparoscopice, cele mai frecvent întâlnite sunt următoarele:

  1. Colecistectomia
  2. Apendicectomia
  3. Exereze de focare de endometrioza
  4. Rezectii intestinale
  5. Chirurgia sterilitatii
  6. Sarcini extrauterine
  7. Prelevari de tesuturi pentru examene histopatologice (așa numitele ”biopsii”) 

Avantajele chirurgiei laparoscopice, comparativ cu cea generală:

Operația abdominală laparoscopică – mod de lucru

Aflat sub anestezie generală, pe masa de operație, pacientul care urmează să aibă parte de o intervenție chirurgicală abdominală laparoscopică, mai întâi de toate, este aseptizat în zona ce se vrea a fi incizată. Mai apoi, medicul chirurg efectuează o incizie mică, de 5-12 mm, în apropierea buricului. Pentru a putea observa mai bine poziționarea organelor interne, tot chirurgul este cel care injectează CO2 în cavitatea abdominală. Astfel creată ”camera de lucru”, se poate trece la intrvenția chirurgicală. Aici intervine laparoscopul, telescopul cu cameră video de care aminteam mai sus. Pe monitor, chirurgul va avea imaginile din interiorul abdomenului. În acest mod, el își va putea coordona mișcările asurpa organelor, în concordanță cu imaginile recepționate de către laparoscop.
La final, odată terminată procedura chirurgicală laparoscopică, CO2-ul este exsuflat, astfel că se închide camera de lucru din cavitatea abdominală. La fel, instrumentele chirurgicale sunt și  ele, la rândul lor, scoase, rămânând doar a mai realiza suturile și a se aplica pansamente.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.