Chirurgia bariatrică: Scutul împotriva leucemiei și a altor tipuri de cancer hematologic în era obezității?
Chirurgia bariatrică la persoanele cu obezitate este asociată cu un risc mai redus de cancer. Studiile retrospective indică faptul că chirurgia bariatrică ar putea reduce în mod specific riscul de cancere hematologice, dar nu există date provenite din studii prospective pe termen lung. În studiul Swedish Obese Subjects cercetătorii au studiat legătura dintre chirurgia bariatrică și cancerul hematologic.
Este recunoscut faptul că obezitatea este asociată cu comorbidități severe precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. În ultimele decenii, s-a evidențiat tot mai mult că obezitatea este un factor de risc pentru malignități. Conform Grupului de Lucru al Agenției Internaționale pentru Cercetare asupra Cancerului a OMS, există dovezi suficiente că obezitatea este legată de 13 forme specifice de cancer. Dintre acestea, mielomul multiplu este singura malignitate hematologică considerată a fi legată strâns de obezitate. Cu toate acestea, literatura de specialitate este contradictorie în privința asocierii dintre obezitate și alte tipuri de malignități hematologice. Astfel, sunt necesare studii care să identifice o posibilă relație cauzală între obezitate și cancerul hematologic.
Chirurgia bariatrică este, în prezent, cel mai eficient tratament pentru obținerea unei pierderi în greutate semnificative și durabile. Mai multe studii arată că chirurgia bariatrică este asociată cu o incidență redusă a cancerului și cu o mortalitate redusă cauzată de cancer. În plus, studiile retrospective indică faptul că chirurgia bariatrică ar putea reduce riscul de cancer hematologic. Cu toate acestea, nu există studii controlate prospective care să analizeze în mod specific efectul chirurgiei bariatrice asupra incidenței și mortalității cancerului hematologic.
Date înainte de acest studiu
În prezent, există dovezi suficiente că obezitatea este asociată cu un risc crescut pentru 13 tipuri de cancer. Studii observaționale pe termen lung au arătat că tratamentul cu chirurgie bariatrică reduce riscul global de cancer și mortalitatea datorată cancerului la persoanele cu obezitate. Cu toate acestea, literatura actuală privind rolul obezității în cancerul hematologic este neconcludentă. Mielomul multiplu este singurul cancer hematologic considerat a fi legat de obezitate în prezent, deși datele din două studii retrospective indică faptul că riscul de limfom non-Hodgkin și mielom multiplu ar putea fi redus după chirurgia bariatrică. Nu există analize specifice privind asocierea dintre chirurgia bariatrică și incidența și mortalitatea cancerului hematologic din studii controlate prospective.
Metodologie și participanții
Acest studiu condus de Swedish Obese Subjects a fost un studiu prospectiv care a inclus persoane cu obezitate. Principalul scop al studiului de a analiza mortalitatea globală, iar scopurile secundare au fost de a studia diabetul, boala vezicii biliare și boala cardiovasculară în contextul obezității. Rezultatul principal al acestui studiu, adică incidența cancerului hematologic, nu a fost un obiectiv predefinit. Șapte comitete etice regionale din Suedia au aprobat studiul, iar toți participanții au dat consimțământul scris sau verbal.
Persoanele cu obezitate interesate de participarea la studiu au fost recrutate prin campanii media și la 480 de centre de sănătate primară. Dintre 6905 de participanți examinați, 5335 au îndeplinit criteriile de includere. 2010 dintre aceștia, care au ales chirurgia, au format grupul de chirurgie, iar un grup de control format din 2037 de persoane a fost creat folosind 18 variabile de potrivire. Grupul de chirurgie și grupul control au avut criterii identice de includere și excludere, bazate pe vârstă și BMI. Criteriile de excludere au fost stabilite pentru a exclude persoanele cu riscuri chirurgicale inacceptabile pe baza istoricului medical sau cei care au avut anumite afecțiuni.
Participanții au fost supuși unei examinări de bază cu aproximativ 4 săptămâni înainte de începerea intervenției și apoi examinări clinice periodice pentru 20 de ani. Participanții din grupul chirurgical au suferit diferite tipuri de operații bariatrice, în timp ce grupul de control a primit tratament standard pentru obezitate.
Majoritatea participanților din ambele grupuri erau femei (70,8% în grupul chirurgical și 70,9% în grupul de control). La început, participanții din grupul chirurgical erau, în medie, cu 1 an și 5 luni mai tineri decât cei din grupul de control.
Rezultatele studiului
Durata de urmărire a fost de până la 33 de ani, cu o medie de 24,4 ani în grupul chirurgical și 22,7 ani în grupul de control. În grupul de control, variațiile de greutate au fost mici, iar în grupul chirurgical, pierderea medie de greutate a fost de 28,5 kg după 2 ani de urmărire, 20,8 kg după 10 ani și 21,2 kg după 15 ani de la începerea studiului.
În total, au fost înregistrate 85 de cazuri de cancer hematologic; 34 în grupul chirurgical și 51 în grupul de control. Din 85 de evenimente de cancer hematologic identificate în timpul urmăririi, 39 au fost limfoame, 21 au fost neoplasme mieloproliferative, 12 au fost mieloame multiple și 13 au fost leucemii.
Rata de incidență a cancerului hematologic per 1000 de persoane-an a fost de 0,7 în grupul chirurgical și 1,2 în grupul de control. Tratamentul chirurgical și o vârstă mai tânără au fost asociate cu un risc redus de cancer hematologic.
Dintre cele 85 de cazuri de cancer hematologic identificate în timpul urmăririi, 39 au fost limfoame. Limfoamele au fost cele mai frecvente, cu 13 evenimente în grupul chirurgical și 26 în grupul de control. Rata de incidență per 1000 de persoane-an a fost de 0,3 în grupul chirurgical și 0,6 în grupul de control, iar rata de risc neajustată a fost de 0,45, iar cea ajustată de 0,49.
Analiza rezultatelor
Aceste rezultate coincid cu studiile care indică o scădere a incidenței globale a cancerului și a mortalității datorate cancerului după chirurgia bariatrică. De asemenea, acesta adaugă dovezi care leagă obezitatea de cancerele hematologice, și arată că chirurgia bariatrică este asociată cu o incidență redusă a cancerului hematologic la femei. Studiul a relevat o reducere a riscului de limfom de 55% în grupul chirurgical comparativ cu grupul de control.
Punctele forte ale studiului sunt designul prospectiv, perioada lungă de urmărire și colectarea datelor din registre naționale. Cu toate acestea, studiul are și limitări: participanții nu au putut fi aleși aleatoriu, majoritatea participanților au suferit proceduri care sunt rar utilizate astăzi și incidența cancerului nu a fost un punct final predefinit.
Chirurgia bariatrică reduce riscul de cancer hematologic
Chirurgia bariatrică este asociată cu o incidență redusă a cancerului hematologic. Rezultatele noastre susțin ideea că obezitatea este un factor de risc semnificativ și modificabil pentru cancerul hematologic. Chirurgia bariatrică ar trebui considerată o resursă de prevenire primară pentru persoanele cu obezitate. Sunt necesare studii care ar putea indica dacă prevenirea cancerului este obținută și de medicamentele anti-obezitate recent dezvoltate.