Despre obezitatea Informații medicale / Articole 11/02/2016
Chirurgia bariatrică şi prevenţia demenţei
Obezitatea este asociată cu riscuri crescute de declanşare a demenţei şi chiar a bolii Alzheimer. Deşi ȋnaintarea ȋn vârstă rămâne factorul principal de risc pentru dezvoltara demenţei, elemente precum nutriţia şi activitatea fizică joacă un rol important ȋn tulburările de ordin psihic. Atsfel, chirugia bariatrică ȋşi demonstrează avanatajele ȋn ceea ce prvieşte prevenţia declinului cognitiv.
Cercetările ȋn domeniu au demonstrat, de-a lungul timpului, conexiunea obezităţii, a tensiunii arteriale crescute, a nivelului prea mare de colesterol si de glucoză din sânge – elemente care ȋnsumează simptomele sindromului metabolic – cu un teren propice de dezvoltare a demenţei. Astfel, există numeroase legături ȋntre sindromul metabolic şi anumite tipuri de demenţă, chiar dacă acestea nu sunt ȋncă definitivate cu toate explicaţiile necesare. Riscul de dezvoltare a demenţei este accentuat şi de diabet, un stil de viaţă sedentar si obiceiul nociv al fumatului.
În 2014, o serie de studii ȋn domeniu, au evidenţiat legăturile dintre chirurgia bariatrică şi o ȋmbunătăţire considerabilă a funcţiilor cognitive. Aceste rezultate sunt exploatate ȋn amănunt, ȋn vederea descoperirii posibilităţilor de prevenţie şi tratament a demenţei.
Unul dintre studii a evaluat funcţiile cerebrale a 17 femei care sufereau de obezitate ȋnainte şi cu 24 de săptămâni după ce acestea au suferit o intervenţie de bypass gastric. La fel, funcţiile creierului a 16 femei normoponderale au fost, de asemenea, evaluate pentru efectuarea comparaţiilor.
Înainte de intervenţia bariatrică, femeile obeze au manifestat o activitate metabolică mai mare ȋntr-o zonă a creierului implicată ȋn patologia demenţei. Această activitate metabolică ridicată nu a mai fost prezentă ȋn perioada de după intervenţia chirurgicală, iar activitatea cerebrală a zonei respective era similară celei prezente la femeile cu greutate normală. După operaţia de bypass gastric, femeile care sufereau de obezitate au manifestat ȋmbunătăţiri vizibile ȋn ceea ce priveşte funcţiile cerebrale responsabile cu planificarea, organizarea şi adoptarea de strategii. Autorii studiului au afirmat faptul că rezultatele sugerează că, ȋn cazul persoanelor care suferă de obezitate, funcţiile creierului trebuie să lucreze la un nivel mult mai intens pentru a atinge un nivel al cogniţiei pe care personanele cu greutate normală nu trebuie să depună eforturi prea mari pentru a-l dobândi.
Un alt studiu a avut la baza evaluarea a 78 de pacienţi care asupra cărora s-a efectuat o intervenţie bariatrică, iar, după un an de la operaţie, funcţiile cognitive ale acestora erau mult ȋmbunătăţite. De asemenea, evoluţia cogniţiei a mai fost asociată şi cu o ȋmbunătăţire a funcţiilor ficatului, fapt care a sugerat că funcţia hepatică are un anume impact asupra cogniţiei, ȋn cazul pacienţilor supraponderali sau obezi.
O cercetare similară asupra a 50 de pacienţi care au suferit intervenţii bariatrice a evidenţiat faptul că aceştia au manifestat importante ȋmbunătăţiri ale funcţiilor cognitive care s-au pastrat ȋntr-un ritm ascendent pentru aproximativ 3 ani de la intervenţia respectivă.
Impactul pierderii ȋn greutate asupra demenţei nu este ȋncă foarte bine clarificat, ȋnsă ultimele descoperiri ȋn domeniu oferă specialiştilor noi orizonturi şi deschideri spre ȋnţelegerea evoluţiei bolii şi spre posibile terapii pentru ameliorarea simptomatologiei acesteia şi pentru prevenţia sa.
Deocamdată, putem doar să adăugam declinul cognitiv şi demenţa pe lista deja destul de vastă a complicaţiilor produse de obezitate şi de un stil de viaţă nesănătos. Menţinerea unui organism sănătos cu o greutate optimă poate oferi o protecţie puternică ȋmpotriva declinului funcţiilor cerebrale, ȋnsă, pentru persoanele deja supraponderale sau care suferă de obezitate, chirurgia bariatrică pare unica soluţie pentru ȋmbunătăţirea funcţiilor cerebrale, alături de beneficiile evidente pentru sănătatea fizică.