Chirurgia bariatrică şi virilitatea bărbaţilor: Cum îmbunătăţesc intervenţiile bariatrice hormonii masculini

Potrivit ultimelor cercetări, s-a descoperit că intervenţiile chirurgicale bariatrice pot creşte nivelul principalului hormon bărbătesc, în cazul prsoanelor de sex masculin, chiar dacă nu au vreun efect concret asupra calităţii spermei.

Bărbaţii care au beneficiat de o intervenţie chirurgială de tratament a obezităţii pot beneficia de o creştere a nivelului de hormoni masculini după operaţie.

Lichidul seminal al acestora nu va fi modificat. Acestea sunt ultimele descoperiri în urma unor studii recente ale căror rezultate sunt publicate in jurnalul  Obesity Surgery. Aceasta este publicaţia oficială a Federaţiei Internaţionale Pentru Chirurgia Obezităţii şi Bolile Metabolice – International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO).

Cercetările au fost conduse de Shahzeer Karmali şi reprezintă o colaborare a două universităţi prestigioase. Yung Lee de la McMaster University şi Jerry Dang de la University of Alberta din Canada s-au ocopat de analiza studiilor.

Efectele adverse ale obezităţii, virilitatea scăzută

Printre multiplele efecte adverse pe care le are obezitatea se numără şi schimbările hormonale, o scădere a performanţelor sexuale, satisfacţe sexuală scăzută şi altele. Persoanele de sex masculin care suferă de obezitate vor avea un nivel scăzut al hormonului principal masculin şi o fertilitate scăzută, comparativ cu bărbaţii care au o greutate normală.

Riscurile pentru infertilitate în cazul bărbaţilor obezi cresc cu circa 10% pentru fiecare 9 kg în plus.

Până acum, majoritatea studiilor care au analizat legătura dintre fertilitate şi chirurgia bariatrică au fost concentrate pe persoanele de sex feminin. Lee şi colegii săi şi-au propus să analizeze datele disponibile pentru a observa legătura dintre chirurgia bariatrică şi hormonii masculini, alături de calitatea spermei.

Prevalenţa infertilităţii masculine şi a chirurgiei bariatrice creşte şi datele privind felul în care intervenţiile chirurgcale afectează fertilitatea ar putea conduce la îmbunătăţirea deciziilor pacienţilor şi a doctorilor în legătură cu intervenţiile bariatrice. Astfel, pacienţii vor putea fimai bine instruiţi în vederea operaţiei potrivită pentru fiecare caz în parte.

Studiul despre „bărbăție” 

Experţii au analizat 28 de studii care au fost efectuate între 1998 şi 2018 , iar acestea au utilizate date de la mai mult de 1000 de pacienţi. Studiile au examinat efectele chirurgiei bariatrice asupra hormonilor masculini şi a calităţii spermei în cazul bărbaţilor care suferă de obezitate.

Specialiştii au descoperit că nivelul principalului hormon masculin al pacienţilor a crescut semnificativ după ce aceştia au avut parte de o intervenţie pentru tratarea obezităţii. Cantitatea de hormoni feminini estradiol şi prolactina au scăzut.

Aceste schimbări hormonale au sugerat faptul că funcţia erectilă a crescut de asemenea, în urma intervenţiilor bariatrice. Caracteristile spermei care includ concentraţia, volumul şi altele nu s-au schimbat prea mult după intervenţie.  

Concluzia principală a fost aceea că intervenţiile chirurgicale bariatrice sunt foarte eficiente în creşterea hormonilor sexuali masculini şi în diminuarea nivelului hormonilor feminini în cazul bărbaţilor care suferă de obezitate. Vor urma şi studii mai elaborate pentru o examinare mai amănunţită a subiectului.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.