Chirurgia minim-invaziva

Datorită avansului tehnicii și a specializării continue a chirurgilor de pretutindeni, există în zilele noastre mai multe opțiuni de tratamente chirurgicale. Adesea, un tratament chirurgical neinvaziv sau, cel puțin, minim invaziv, se dovedește a fi mult mai util și mai ușor de suportat decât unul clasic, invaziv, după care perioada de recuperare se resimte ceva mai accentuat.

Ce este chirurgia minim-invazivă ?

Datorită instrumentelor mici de care se folosește medicul chirurg în procesul chirurgical, precum și a inciziilor de dimensiuni reduce la nivelul corpului, chirurgia minim-invazivă se bazează pe metoda laparoscopică. Instrumentul folosit este, în mod evident, laparoscopul, cu ajutorul căruia chirurgului i se conferă o imagine clară, de ansamblu, asupra zonei incizte, putând urmări ceea ce se găsește în interiorul organismului pe un monitor Tv, direct în sala de operație.

Structura laparoscopului

Avantajele chirurgiei minim-invazive

Ce intervenții chirurgicale pot fi efectuate prin laparoscopie ?

Spectrul larg al operațiilor chirurgicale minim-invazive prin utilizarea metodei laparoscopice este în folosul pacienților, care optează adesea la acest tratament chirurgical, în urma recomandărilor medicului curant. Printre aceste operații, se pot număra urmăra incizări în cazul următoarelor organe:

Riscurile chirurgiei minim-invazive

Ca orice operație, laparoscopia prezintă și ea la rândul său unele riscuri. Într-adevăr, acestea sunt reduse în comparație cu chirurgia tradițională, invazivă, dar le are totuși prezente pe ale ei.
Cu toate că incizarea este modică, în urma efecturării laparoscopiei, sau chiar imediat după finalizarea acestei operații chirurgicale, hemoragiile interne pot apărea, la fel cum se vor putea oberva și anumite leziuni ale organelor. În plus, riscul apariției acestor complicații crește vertiginos în râdul pacienților care suferă de obezitate, fumează sau au alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiace, diabetul zaharos și patologiile care diminuează imunitatea organismului.
În unele cazuri, deși inițial medicul chirurg a recomandat și propus laparoscopia, pe măsură ce se desfășoară procesul chirurgical, observă că acesta nu mai poate fi continuat prin apelarea la chirurgia minim-invazivă, ocazie cu care trebuie să se reorienteze, chiar în sala de operație, astfel că e nevoit a continua cu o operație deschisă.

Citește și: Laparoscopia vs. chirurgia clasică: Avantaje și dezavantaje

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.