Chirurgia obezităţii: Ce trebuie să ştii despre plicatura gastrică laparoscopică

Iată tot ce trebuie să ştii despre procedura numită plicatura marii curburi gastrice efectuată pe cale laparoscopică:

Ce este plicatura gastrică laparoscopică?

Plicatura marii curburi gastrice efectuată pe cale laparoscopică reprezintă un procedeu restrictiv din domeniul chirurgiei bariatrice care implică reducerea dimensiunilor stomacului, fară secţionarea acestuia sau implantarea unor corpuri străine. Intervenţia va avea drept efect limitarea cantităţilor de alimente ingerate. Practic, micşorarea stomacului se va face prin intermediul unei foldări a marii curburi stomacale spre interior, fiind utilizate suturi continue cu fire neresorbabile.

Operaţia va implica realizarea unui număr de cinci sau şase incizii de mărime mică la nivelul abdomenului în vederea efectuării procedurii, fiind utilizată o cameră video şi, totodată, nişte instrumente lungi care vor fi plasate prin aceste mici incizii.

Cu alte cuvinte, unul sau mai multe falduri mari vor fi cusute în interiorul stomacului, fapt care va conduce la reducerea volumului stomacal cu aproximativ 70%, astfel, stomacul reţinând mai puţină mâncare, iar pacienţii având nevoie de un consum redus de alimente.

Stomacul sau intestinele nu vor suferi nici o operaţiune precum tăiere, capsare sau eliminare, în cadrul acestei proceduri chirurgicale. Mai mult, plicatura gastrică este o operaţie care poate fi inversată sau chiar convertită la o alta, în cazul în care acest lucru este necesar.

Plicatura gastrică este o intervenţie minim invazivă care are o durată de aproximativ una-două ore, iar majoritatea pacienţilor asupra cărora se intervine chirurgical prin această modalitate vor petrece în spital circa una-două zile de la operaţie.

În urma procedurii chirurgicale, nu se va produce vreo scădere a absorbţiei nutrienţilor în organism, iar pacientul se va simţi sătul la scurt timp după ce a consumat o cantitate redusă de alimente, starea de saţietate persistând un timp îndelungat. După intervenţia chirurgicală, se va observa, de asemenea, o diminuare a poftei de mâncare.

Ce semnalmente prezintă candidatul ideal pentru aceasta procedură chirurgicală?

Plicatura gastrică laparoscopică este operaţia potrivită pentru acele persoane care suferă de obezitate şi necesită pierederea a circa 25-30 de kilograme.

Cele mai recente cercetări şi studii au evidenţiat faptul că în urma acestei intervenţii, greutatea corporală excesivă va fi diminuată cu aproximativ 50-55% în primul an după operaţie. Asemenea altor operaţii bariatrice, procedura va avea efecte benefice şi pentru comorbidităţile obezităţii cum ar fi hipertensiunea, diabetul, apneea din timpul somnului etc.

Contraindicaţiile acestei proceduri chirurgicale includ herniile hiatale şi boala de reflux gastroesofagiană.

Ce riscuri sau complicaţii implică plicatura gastrică laparoscopică?

Procedura este o metodă creditată cu riscuri minore, comparativ cu alte procedee bariatrice precum montarea inelului gastric, gastrectomia sau bypass-ul gastric.

Complicaţiile care pot apărea includ fistule gastrice poziţionate la nivelul suturii, posibilitatea apariţiei unor abcese peritoneale sau, în cazuri extrem de rare, o rată scăzută a mortalităţii. Mai există şi complicaţiile care sunt comune oricăror intervenţii chirugicale de orice natură precum infecţii, hemoragii, leziuni la nivelul organelor.

Avantajele plicaturii gastrice laparoscopice:

Găsiți mai multe informații pe despre plicătura gastrică aici.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.