Chirurgia tiroidei: Cauze, simptome, complicaţii şi tratament în cazul bolii Basedow

Boala Basedow cunoscută şi sub denumirea de guşa exoftalmică apare din cauza hipersecreţiei de hormoni a glandelor tiroide, manifestându-se prin creşterea în volum a acestora, exoftalmie şi o stare de agitaţie psiho-motorie. Iată care sunt cauzele, simptomele, complicaţiile şi metodele de tratament.

Cauzele bolii Basedow

Cauzele exacte ale bolii nu se cunosc, însă se bănuieşte faptul că este vorba despre o boală autoimună care apare când factorii de apărare luptă împotriva organismului. Astfel, tiroida îşi măreşte volumul, excesul de hormoni tiroidieni determinând vascularizarea bogată a glandei.

Simptome şi diagnosticare

Manifestările specifice bolii sunt următoarele:

Afecţiunea este însoţită de senzaţia de slăbiciune şi de scădere ponderală, iar investigaţiile de laborator vor releva faptul că hormonul stimulant al tiroidei (TSH) este nedetectabil, iar valorile hormonilor tiroidieni vor fi crescute.  Diagnosticul se va stabili în urma acestor investigaţii coroborate cu o examinare clinică. Deşi, în cazul bolii Basedow, tiroida, la palpare, este mărită, nu trebuie exclusă prezenţa bolii în cazul în care acest simptom nu este prezent.

Tratamentele în cazul bolii Basedow

Tratamentul medical va limita cantitatea hormonilor tiroidieni produşi de glanda tiroidă. Tratamentul hormonal antitiroidian se bazează pe administrarea unei doze de medicament, astfel încât funcţia tiroidei să devină normală. Agenţii antitiroidieni vor bloca chimic sinteza hormonilor, efect care se va menţine pe parcursul întregii perioade de administrare a medicamentului. Rezultatul poate fi chiar remisia bolii prin efectul antiimun al agenţilor.

Tratamentul chirurgical modern constă în extirparea glandei tiroide. Este important de reţinut faptul că durerile post-operatorii sunt minime, iar reabilitarea pacientului va fi una destul de uşoară şi rapidă.

Metoda utilizării iodului radioactiv este una destul de simplă, necostisitoare şi eficientă, cu rezultate comparabile cu cele ale procedurii chirurgicale. Singurul efect nedorit ar fi producerea hipotiroidiei.

Complicaţii şi efecte adverse ale tratamentelor

Medicaţia antitiroidiană are drept efect advers principal scăderea numărului de globule albe (leucopenie). Cercetările nu au evidenţiat posibile efecte leucemogene sau cancerigene în ceea ce priveşte administrarea iodului radioactiv în doze uzuale la pacienţii cu hipertiroidie.

Riscurile procedurii chirurgicale includ complicaţii specifice oricarei intervenţii chirugicale, cele legate de anestezie, sau, rareori, hemoragii care pot avea ca efect obstrucţia căilor respiratorii şi afectarea nervului laringean recurent, fapt care determină paralizia corzilor vocale.

Aşadar, este extrem de importantă alegerea unui medic chirurg cu multă experienţă şi ale cărui merite sunt recunoscute. În ceea ce priveşte anturajul pacienţilor afectaţi de boala Basedow, atitudinea faţă de aceştia este extrem de importantă din cauza sensibilităţii emoţionale care vine odată cu boala.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.