Combaterea obezităţii implică şi analizarea cauzei principale a acesteia

Pentru un tratament optim al obezităţii, este necesară şi găsirea cauzei principale a acesteia. Iată cele mai importante detalii despre acest subiect.

Potrivit ultimelor studii, majoritatea adulților din Marea Britanie sunt acum supraponderali sau obezi. Este important de menţionat şi faptul că greutatea persoanelor a crescut de zeci de ani, în întreaga societate. Dar, ca și fumatul, aceasta este o problemă pe care o putem rezolva.

Importanţa medicilor de specialitate

Medicii care au ca specialitate chirurgia bariatrică se concentrează pe sprijinul a cat mai multor oameni să trăiască o viață sănătoasă mai mult timp. Peste tot, specialiştii îşi propun să reducă la jumătate prevalența obezității până în 2030, ceea ce înseamnă reducerea numărului de persoane care sunt obeze cu cel puțin 9 milioane. Acest lucru se poate face doar dacă înțelegem pe deplin problema pe care încercăm să o rezolvăm.

Comparativ cu fumatul, lucrurile sunt mai complicate în ceea ce priveşte obezitatea. Nu putem interzice pur și simplu mâncarea dar întrebarea este: cum putem încuraja obiceiurile alimentare sănătoase într-un mod care este ușor, accesibil și atrăgător pentru întreaga populaţie?

Relevanţa mediului în care trăim

Până de curând se spunea că greutatea şi mai ales reducerea excesului de greutate este despre puterea de voință și educație. Acest lucru produce o viziune incredibil de nocivă asupra responsabilității personale. Creșterea pe scară largă a obezității în întreaga lume arată că mulți dintre factorii care conduc la creșterea nesănătoasă în greutate sunt legați de mediul nostru. Și cele mai bune dovezi sugerează că există mulți mulți factori în afara controlului nostru care conduc la creșterea consumului de mâncare şi, deci, la creşterea excesului de greutate

Din această cauză, persoanele care se laudă cu o greutate perfectă, nu pot neapărat să se laude şi cu faptul că ar avea o putere excepţională de voinţă; acest lucru s-ar putea datora de fapt mediului alimentar în care se află o persoană. Circumstanţe diferite pot atrage după sine şi rezultate diferite privind greutatea unei persoane.

Atunci când vorbim despre un mediu alimentar, vorbim despre modurile în care suntem expuși la alimente în fiecare zi. Alegerile noastre alimentare sunt ghidate de ceea ce este accesibil, convenabil. Deci, ce magazine alimentare sunt situate în apropierea caselor noastre? Ce fel de alimente sunt accesibile și disponibile în aceste magazine? Spre ce ne îndrumă publicitatea sau designul magazinului? Astfel de întrebări sunt extrem de relevante pentru tot ceea ce creează mediul alimentar din jurul nostru.

Importanţa schimbărilor din mediul alimentar

Schimbările în mediul nostru alimentar sunt esenţiale pentru o greutate sănătoasă.

Dacă rețeta de mâncare este concepută pentru a te face să mănânci mai mult, dacă tot timpul vezi mai multe reclame pe stradă și pe ecrane în fiecare zi, dacă trebuie să treci pe lângă 10 magazine fast-food pentru a ajunge într-un loc unde se vând legume ieftine, ce speranțe mai putem avea pentru un stil de viaţă sănătos?

Potrivit mai multor studii, schimbarea mediului alimentar ar putea însemna colaborarea cu comercianții de alimente pentru a revizui aspectul magazinului și pentru a promova opțiuni mai sănătoase. Acest lucru ar putea însemna colaborarea cu guvernul pentru a introduce politici precum taxa pe zahăr – care sa dovedit atât de eficientă în a încuraja industria alimentară să-și reformuleze produsele și să reducă conținutul de zahăr.

Schimbările în greutate durează destul de mult, iar diferența zilnică de calorii pentru a câștiga sau a pierde câteva kilograme este surprinzător de mică. Acest lucru poate fi problematic pentru eforturile deliberate de a ține diete, deoarece oamenii nu văd progresul pe care și-l doresc în câteva săptămâni. Mai mult decât atât, este posibil ca oamenii să nu observe o creștere lentă în greutate de-a lungul unui număr de ani.

Acest lucru poate însemna şi ceva pozitiv – ar trebui să fie posibil ca oamenii să consume mai puține calorii fără schimbări masive în viața lor și fără a pierde bucuria de a mânca.

Soluţiile contra epidemiei de obezitate

Din fericire, soluţiile există şi sunt la îndemâna tuturor.

De la mărimea porțiilor la etichetarea alimentelor, de la marketing digital la inițiative ale autorităților locale, explorăm o mulțime de căi diferite pentru îmbunătățirea sănătății națiunii.

Obezitatea este provocarea masivă cu care se luptă sănătatea publică a generației noastre, dar nu suntem neputincioși în faţa ei. Este esenţială şi înţelegerea cauzelor care conduc la obezitate şi suprapondere pentru eliminarea factorilor favorizanţi şi pentru a putea asigura o viaţă mai sănătoasă pentru populaţie.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.