Complicaţii asociate varicelor: lipodermatoscleroza

Pentru o mare parte din populaţie, venele varicoase sunt doar o preocupare cosmetică, însă, în cazul altora, varicele pot provoca dureri asociate cu o stare de disconfort. Venele varicoase pot să semnaleze un risc major de probleme ale circulaţiei. Tratamentul acestora poate să implice măsuri de auto îngrijire la domiciliu sau chiar proceduri chirurgicale cu scopul eliminării sau închiderii venelor.

De multe ori, varicele pot duce şi la complicaţii mult mai grave cum ar fi afecţiunea numită lipodermatoscleroza. Iată câteva lucruri esenţiale legate de această complicaţie ce poate surveni în urma prezenţei varicelor:

Netratate, varicele se pot agrava, iar simptomele care pot să sugereze deteriorarea venelor nu trebui să fie ignorate, deoarece apariţia lor poate indica prezenţa unei condiţii medicale cunoscută sub numele de insuficienţă venoasă. Semnele care, de cele mai multe ori, pot indica prezenţa acestei condiţii medicale includ următoarele:

Ulcerele localizate în apropierea gleznelor reprezintă cea mai severă formă a insuficienţei venoase.

La pacienţii care suferă de insuficienţă venoasă se întâlneşte destul de des şi afecţiunea care poartă denumirea de lipodermatoscleroză. Această condiţie medicală se referă la modificările pielii din partea inferioară a picioarelor. Lipodermatoscleroza reprezintă un tip de paniculită, adică inflamarea ţesutului adipos subcutanat. Este important de reţinut faptul că două treimi dintre pacienţii care suferă de obezitate manifestă simptomele acestei afecţiuni.

Picioarele afectate manifestă, de obicei, următoarele simptome şi caracteristici:

Complicaţiile lipodermatosclerozei

Complicaţiile acestei afecţiuni sunt destul de severe şi nu ar trebui trecute cu vederea. Netratată, lipodermatoscleroza poate conduce la apariţia ulcerelor varicoase. Acestea apar atunci când presiunea venoasă determină infiltrarea lichidului în vene, apoi colectarea acestuia sub piele. Lichidul colectat poate să provoace îngroşarea pielii, apoi umflarea acesteia şi chiar ruperea, fapt care conduce la apariţia ulcerelor venoase care se formează, de cele mai multe ori, în zona gleznei.

Cauzele lipodermatosclerozei

Această condiţie se dezvoltă, de regulă, pe parcursul mai mulor ani, însă se poate întâmpla sa aibă şi o evoluţie vertiginoasă. Deşi nu este cunoscut chiar fiecare aspect al cauzelor bolii, un fapt sigur este acela că este datorată presiunii prea mari din venele subcutanate din părţile inferioare ale picioarelor din cauza unei slabe circulaţii. Boală afectează, în general, persoanele aflate la vârsta mijlocie şi pe acelea care suferă de obezitate. Studiile efectuate asupra pacienţilor diagnosticaţi cu lipodermatoscleroză arată prezenţa unei scăderi a concentraţiei de oxigen asociată cu o densitate capilară scăzută.
Boala mai poate fi provocată de consumul unor medicamente sau de o boală generală cum ar fi lupus eritematos, sarcoidoza, tuberculoza. De asemenea, la apariţia acesteia pot contribui unii factori locali precum frigul sau frecările cauzate de purtarea unor haine mult prea strâmte.

Tratament

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.