Complicațiile respiratorii ale obezității

Persoanele care suferă de obezitate manifestă riscuri sporite pentru dezvoltarea mai multor condiții patologice răspunzătoare de determinarea diminuării calității vieții și a decesului prematur.

Complicațiile respiratorii ale obezității includ disfuncția ventilatorie de tip mixt, hipertensiunea pulmonară, insuficiența respiratorie, sindromul de apnee în somn, sindromul Pickwick.

Elementele caracteristice sindromului hipoventilație-obezitate (sindromul Pickwick) includ apneea în somn, hipercarbia în timpul somnului profund și, practic, toate tulburările din timpul somnului. Alte simptome și semne mai sunt hipoactivitatea, somnolența diurnă în exces, diminuarea performanței intelectuale și alterarea memoriei, hipoxie și semne ale cordului pulmonar.

Apneea de somn obstructivă are drept factori de risc la adulți obezitatea și sexul masculin.

Apneea de somn determinată de obezitate se definește prin episoade repetate de apnee obstructivă și hipopnee pe perioada somnului, insomnii și stări de somnolență în timpul zilei. Persoanele obeze manifestă o cerere mult mai crescută pentru ventilație și pentru încărcarea respiratorie din cauza ineficienței musculaturii respiratorii, a scăderii rezervei funcționale respiratorii și a volumului respirator de rezervă. De asemenea, alt factor este și o lipsă a funcționalității unităților pulmonare periferice.

Sindromul Pickwick poate fi reversibil doar în măsura în care este diagnosticat în timp util și tratat într-un mod corespunzător. Dacă acesta nu este tratat, poate cauza chiar probleme de natură vasculară și cardiacă, având risc mare deces. Complicațiile asociate asestuia se referă la insuficiența cardiacă dreaptă, disfuncții sexuale, iritabilitate și depresie.

Hipertensiunea pulmonară se manifestă în momentul în care tensiunea de la nivelul arterelor pulmonare crește peste limitele normale. Arterele acestea sunt răspunzătoare de transportarea sângelui de la inimă la plămâni cu scopul de a crește concentrația de oxigen. Simptomatologia hipertensiunii pulmonare include urmatoatele semne: dispnee (respirație greoaie și scurtă) chiar în timpul activităților simple, de rutină, cum ar fi urcatul scărilor, dureri la nivelul toracelui, stări de oboseală, bătăi accentuate ale inimii. Dacă boala ajunge să se agraveze, manifestările și simptomele acesteia pot să limiteze orice activitate fizică.

Insuficiența respiratorie, o altă complicație care poate surveni în urma obezității, reprezintă acea incapacitate acută sau cronică a plămânilor de a mai asigura funcțiile lor, astfel: concentrația de oxigen din sânge scade, iar, uneori, crește concentrația dioxidului de carbon.

Insuficiența respiratorie acută presupune scăderea bruscă și severă a funcției respiratorii în cadrul căreia este compromis schimbul gazos între sânge și aer, putând surveni moartea. Simptomatologia include tulburări ale ritmului respirator, tahicardie cu hipertensiune artificială, cianoză, diferite tulburări neuro-psihice, putând apărea chiar și coma.

Insuficiența respiratorie cronică este permanentă, rezultând din evoluția mai multor afecțiuni respiratorii. Simptomatologia acesteia cuprinde respirația dificilă cu distensie toracică, cianoză, tiraj (la inspirație, se scobesc spațiile intercostale). Aceasta poate antrena, de asemenea, insuficiența ventriculară dreaptă: creșterea în volum a ficatului, tahicardie, edeme la nivelul membrelor inferioare, jugulare turgescente.

Obezitatea este asociată cu mai mult de 30 de afecțiuni, cercetările științifice stabilind o relație foarte strânsă cu cel puțin 15 dintre acestea. O scădere în greutate cu minim 10% în cazul persoanelor care suferă de obezitate ar putea îmbunătăți unele afecțiuni care sunt strâns relaționate cu aceasta.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.