Complicaţiile varicelor: boala venoasă lăsată netratată poate conduce la complicaţii grave la nivelul pielii

Este deja un fapt ştiut că varicele lăsate netratate pentru perioade lungi de timp pot provoca diverse complicaţii, pe lângă un aspect inestetic. De aceea, este necesar ca pacienţii să înţeleagă gravitatea problemei şi să se adreseze cât de curând medicului.

Insuficienţa venoasă este una dintre complicaţiile varicelor şi, lăsată netratată pentru perioade lungi de timp, poate atrage după sine diverse complicaţii grave pentru pacienţi. Experţii vorbesc şi despre un reflux venos (tulburarea de funcţionare a valvelor care atrage după sine reîntoarcerea sângelui) asociat cu boala varicoasă – acesta poate conduce la intensificarea simptomelor precum durerile de la nivelul picioarelor şi umflarea acestora.

Refluxul venos este o reflecţie a presiunii venoase care creşte din cauza deteriorării progresive a valvelor din interiorul venelor. Vor avea loc modificări la nivelul pielii cum ar fi dermatita şi acestea pot provoca chiar celulită sau vor deveni evidente şi în partea de jos a piciorului, la nivelul gleznei.

Din păcate, în cele din urmă, pielea se poate chiar şi descompune – pot apărea ulceraţii – şi răni destul de grave care se vor vindeca cu o foarte mare greutate.

Dermatita de stază

Aceasta este o condiţie inflamatorie destul de frecventă a pielii care afectează membrele inferioare în cazul pacienţilor cu varice şi hipertensiune.

Ea este cauzată de deteriorarea venelor care va reduce fluxul de sânge din picioare.

Simptomele includ o erupție roșie, violetă sau maro pe piele, erupţie care ste situată între gleznă și genunchi. Fluxul venos sanguin afectat duce la umflarea picioarelor și declanșează o eliberare de diverşi factori inflamatori – aceasta scade capacitatea pielii de a se vindeca. Afecţiunea este o consecinţă directă a insuficienţei venoase.

Celulita

Aceasta este o infecţie la nivelul straturilor superficiale şi profunde ale pielii şi este cauzată de bacterii. Bacteriile sunt prezente pe suprafaţa pielii, iar când aceasta este rănită, ele se vor răspândi dedesubt şi vor începe să crească – toate acestea sunt agravate de fluxul slab de sânge de la nivelul picioarelor.

Dermatita de stază menţionată mai sus este un factor care poate atrage formarea celulitei şi umflarea picioarelor.

Ulcerul pielii

Una dintre cele mai grave complicaţii ale insuficienţei venoase este ulcerul pielii – o rană deschisă care poate apărea de la cea mai mică traumă care a avut loc la nivelul pielii.

Combinată cu insuficienţa venoasă cronică, această problema extrem de gravă poate duce la ruperea pielii. Zona din jurul ulcerului va fi de regulă roşie, umflată şi dureroasă.

Astfel de ulcere apar pe zona interioară a gleznei.

Illustratie complicații vene varicoase
Illustratie complicații vene varicoase

Pacienţii care suferă de insuficienţă venoasă sunt sfătuiţi să apeleze de urgenţă la medicul specialist pentru tratamentul potrivit.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.