Comportamentul alimentar după intervenţiile bariatrice
Iată câteva sfaturi în legătură cu comportamentul alimentar care urmează după orice intervenţie chirurgicală pentru obezitate:
Chirurgia bariatrică are drept scop diminarea substanţială a greutăţii corporale din punct de vedere medical, scopul acesteia fiind reducerea complicaţiilor care sunt asociate cu obezitatea. Reducerea grăsimii viscerale adică a grăsimii poziţionate în jurul organelor interne este întotdeauna corelată cu o multitudine de efecte foarte benefice care includ remisia diabetului zaharat de tip 2 în cazul pacienţilor care prezintă caracteristici specifice.
Scopul tuturor procedurilor restrictive este acela de a favoriza apariţia saţietăţii precoce, astfel, fiind limitat aportul caloric, iar toate acestea vor conduce spre scăderea în greutate.
Iată mai jos câteva sugestii referitoare la modul de alimentaţie necesar după o astfel de intervenţie bariatrică:
- Procedura bariatrică aleasă nu va constitui finalul problemelor cu greutatea pentru pacient, reprezentând, însă, primul pas în vederea menţinerii unei greutăţi normale.
- Operaţiile bariatrice nu vor salva pe nimeni de la respectarea unui regim destul de strict, ele vor susţine pacienţii pentru atingerea acestui ţel.
- Orice operaţie pentru obezitate va sprijini pacienţii să se sature mai repede, să nu simtă atât de frecvent senzaţia de foame, însă va fi necesar un program regulat de mese, program care va trebui să fie foarte echilibrat pe anumite grupe de alimente pentru a evita apariţia anumitor carenţe în organism.
- Va fi necesar consumul de suplimente cu vitamine pentru tot restul vieţii, chiar dacă după operaţie pacientul se va alimenta într-un mod sanatos şi corespunzător.
- Pacientul va fi nevoit să menţină o legătură cu medicul de specialitate în vederea verificării nivelului de vitamine şi pentru a cerceta daca analizele sunt situate în limitele normale.
- În cazul pacienţilor care înainte de intervenţia bariatrică suferă de diabet, este posibil ca în urma operaţiei boala să intre în remisie; dacă pacientul va căştiga din nou kilograme în plus, este, însă foarte probabil ca boala să recidiveze. Vor fi necesare consultaţii cu diabetologul pentru înţelegerea a tot ceea ce trebuie urmărit, în fiecare caz.
- Atât înainte de operaţia pentru obezitate, cât şi după aceasta vor fi necesare consultaţii de nutriţie, iar calculul nutriţional (ce şi cât trebuie consumat, pe grupe de alimente) va fi unul individualizat pentru fiecare pacient, în parte.
- După procedura bariatrică, pacienţii nu pot mânca suficient încât să asigure cantitatea necesară de nutrienţi, fiind nevoie de vitamine şi suplimente sub diverse forme sau cantităţi.
- Pacienţii sunt sfătuiţi să nu încerce să se descurce singuri, având în vedere faptul că au atins greutatea problematică tocmai din cauza greşelilor facute în ceea ce priveşte alimentaţia şi modul de viaţă. Medicul de specialitate este cel care va sprijini pacienţii învăţându-i cum şi cât trebuie să mănânce dupa operaţie, astfel încât să evite acumularea de kilograme în plus.
- Fiecare om, în parte, este diferit, având un organism care funcţionează altfel, în fiecare caz, motive pentru care nu este deloc o idee bună ca pacienţii să respecte şi să aplice reguli date lor de către alţi pacienţi care au suferit astfel de intervenţii chirugicale. Esenţială este numai discuţia cu medicul specialist.