Despre obezitatea Informații medicale / Articole 24/04/2017
Conexiunea dintre obezitate şi autism
În rândul copiilor, s-a descoperit existenţa unei conexiuni între obezitate şi autism, relaţie pe care cercetătorii din domeniu o studiază cu o atenţie deosebită.
În ultimele decade, numărul copiilor care suferă de obezitate a crescut vertiginos. Obezitatea infantilă cauzează o creştere a riscurilor pentru dezvoltarea diabetului, a bolilor de inimă, a apneei de somn, a dereglărilor menstruale, a problemelor de natură ortopedică etc.
Autismul este o condiţie de sănătate de ordin comportamental, o tulburare de dezvoltare considerată una dintre cele mai grave probleme neuropsihiatrice ale copilăriei. Boala implică disfuncţionalităţi de dezvoltare a sistemului nervos central, iar persoanele afectate prezintă dificultăţi într-o paletă mai largă de arii de dezvoltare.
Simptomatologia autismului include următoarele:
- Probleme în dezvoltarea limbajului (acesta este întârziat şi dezordonat)
- Dificultăţi legate de aptitudinile sociale şi de comunicare
- Prezenţa comportamentelor de natură stereotipă
- Rigiditate comportamentală
- Probleme senzoriale
Scopul analizării legăturilor dintre tulburările de dezvoltare (autismul) şi obezitatea infantilă este evaluarea conexiunilor de bază şi a fiziopatologiei afecţiunilor şi studierea existenţei posibilităţii elaborării unui set de modalităţi de prevenţie a celor două condiţii de sănătate.
Rezultatele studiilor legate de conexiunea dintre autism şi obezitate au fost publicate în 2010. Cercetările au inclus 85.272 de copii cu vârstele cuprinse între 3 şi 17 ani care au fost diagnosticaţi cu autism şi unii dintre ei au fost clasificaţi, de asemenea, drept obezi, conform indexului de masă corporală potrivit vârstei şi sexului.
Rezultatele studiilor au arătat că prevalenţa obezităţii în cazul copiilor care sufereau de autism a fost de 30.4%, spre deosebire de 23.6% în cazul copiilor fără această condiţie de sănătate. Astfel, autorii studiului au concluzionat faptul că acei copii diagosticaţi cu autism manifestă o prevalenţă şi un risc pentru obezitate mai crescute, iar cercetările trebuie concentrate pe predilecţia copiilor cu autism de a dezvolta obezitate.
Autismul şi alimentaţia
Copiii diagnosticaţi cu autism manifestă diverse obiceiuri de alimentaţie neobişnuite descrise cel mai frecvent ca fiind mult prea selective. Astfel, copiii cu autism sunt extrem de mofturoşi şi de pretenţioşi în alimentaţie. Există o serie de studii care au demonstrat şi faptul că aceşti copii preferă alimentele cu un conţinut energetic ridicat, inclusiv pe cele cu multe grăsimi în compoziţia lor. Este posibil ca aceste comportamente legate de alimentaţie să favorizeze dezvoltarea obezităţii, în cazul copiilor care suferă de autism.
Autismul şi obezitatea pe perioada sarcinii
Rezultatele cercetărilor în domeniu au demonstrat şi faptul că autismul manifestă riscuri mai mari de a se dezvolta în cazul copiilor ai căror mame au fost obeze, pe perioada sarcinilor lor. Un astfel de studiu a implicat aproximativ 1000 de copii din California cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani. Rezultatele au evidenţiat faptul că mamele obeze pot provoca riscul de dezvoltare a autismului şi a altor probleme comportamentale, în cazul copiilor lor.
Mai mult, mamele însărcinate şi diagnosticate cu diabet de tip 2 manifestă un risc dublu pentru dezvoltarea de probleme comportamentale în cazul copiilor, spre deosebire de mamele sănătoase. Riscul ca o mamă normoponderală să nască un copil cu autism este de 1 la 88, spre deosebire de o mamă obeză care are un risc de 1 la 53 de a da naştere unui copil cu autism.