Conexiunea dintre obezitate şi cancerul colorectal

Un studiu efectuat la începutul anului trecut a dezvăluit faptul că excesul de calorii opreşte producţia unui hormon din intestin care are rolul de a bloca apariţia cancerului de colon.

Obezitatea este un factor cauzator al cancerului colorectal şi există numeroase dovezi cum că dietele bogate în alimente din carne procesată cresc riscul pentru acest tip de cancer. Totuşi, nu este încă destul de clar motivul pentru care şi alte diete bogate în calorii favorizează apariţia bolii.

Ultimul studiu desfăşurat în această direcţie a utilizat şoricei modificaţi genetic şi a descoperit că obezitatea cauzată de dietele bogate în grăsimi sau în carbohidraţi au oprit producţia de hormonul guanylin. Acest lucru a atras după sine oprirea funcţionării unui receptor numit GUCY2C găsit în celulele intestinului. Receptorii sunt diverse structuri specializate şi concepute pentru a răspunde la semnale chimice specifice. Oprirea funcţionării acestui receptor a fost asociată cu dezvoltarea de tumori; funcţionarea normală a receptorului asigură prevenţia dezvoltării de celule anormale în intestin.

Studiul a mai demonstrat şi că medicaţia care creşte producţia hormonului respectiv a putut inversa efectele dietelor cu excese calorice şi a prevenit apariţia tumorilor. Întrebarea este dacă un astfel de tratament ar putea fi eficient şi în cazul persoanelor care suferă de obezitate şi manifestă riscuri crescute pentru dezvoltarea cancerului colorectal. Studiul a ridicat şi problema găsirii unor modalităţi care să activeze receptorul GUCY2C în cazul oamenilor pentru a continua cercetările.

Cercetarea a fost desfăşurată de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Thomas Jefferson, Universitatea Duke şi şcoala de medicină Harvard, iar rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul medical Cancer Research.

Studiul a implicat animale cu receptorul mai sus amintit funcţional şi altele care aveau acest receptor non-funcţional. Animalele au fost hrănite de la vârsta de 4 săptămâni cu una dintre următoarele trei diete: o dietă echilibrată, una bogată în grăsimi şi alta bogată în carbohidraţi. De la vârsta de 6 săptămâni, şoriceilor li s-a administrat un medicament care conţinea o substanţă cauzatoare de cancer numită azoxymethane. Animalelor li s-a administrat apoi un hormon artificial – tamoxifen – care favorizează producţia de guanylin, combătând cancerul.

În cazul şoriceilor cu receptorul GUCY2C intact în celulele din intestinul gros, dieta bogată în grăsimi/carbohidraţi a redus nivelul de guanylin, fapt care a condus la blocarea receptorului şi a permis modificări nocive ale ADN-ului care au condus la formarea rapidă a celulelor canceroase.

Oamenii de ştiinţă au sugerat că rezultatele testelor arată faptul că dezvoltarea tumorilor este asociată cu efectele obezităţii cauzate de dietă. Studiul a mai arătat şi că prevenţia pierderii hormonului guanylin şi menţinerea funcţiilor intacte ale receptorului GUCY2C au dus la oprirea dezvoltării tumorilor intestinale. Concluziile în urma studiului au arătat că excesul caloric opreşte activitatea receptorului şi acest fapt conectează obezitatea cu cancerul colorectal.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirile reprezintă o bună oportunitate pentru prevenirea cancerului colorectal în cazul pacienţilor obezi cu ajutorul terapiei hormonale, cu medicamentul linaclotide. Acesta este, la ora actuală, un tratament aprobat în Marea Britanie pentru combaterea constipaţiei în cazul sindromului de colon iritabil şi creşte nivelul de guanylin din organism.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.