Conexiunea dintre obezitate şi periodontită

De regulă, persoanele care suferă de obezitate manifestă, de asemenea, şi o stare de inflamaţie cronică. Acest lucru poate reprezenta unul dintre factorii cauzatori ai dezvoltării rezistenţei la insulină şi poate conduce la o sănătate orală precară.

După fumat, obezitatea reprezintă cel mai puternic factor de risc pentru periodontită.

Ce este periodontita?

Afecţiunea reprezintă setul de boli inflamatorii care afectează ţesutul ce susţine şi înconjoară dinţii. Boala are drept efect pierderea treptată a osului alveolar şi, atunci când pacientul nu apelează la medicul specialist pentru a primi un tratament, poate surveni chiar şi pierderea dinţilor. Boala parodontală este cauzată de anumite microorganisme care aderă pe suprafaţa dinţilor şi de răspunsul imun în exces al organismului împotriva acestora.

Periodontita şi obezitatea

Prima conexiune dintre obezitate şi periodontită datează din 1977, din timpul unor studii pe şoarecii de laborator. Atunci, rezultatele au evidenţiat faptul că, în condiţii de sănătate orală optimă, obezitatea, ca afecţiune în sine, nu va conduce la periodontită. Aceasta apare ca răspuns la acumularea de placă bacteriană.

Alte studii realizate pe subiecţi umani din Japonia, în anul 1998, au demonstrat, însă, că un index de masă corporală prea mare este asociat cu riscuri crescute de dezvoltare a bolii parodontale.  

Există informaţii oferite de NHANES (Third National Health and Nutrition Examination Survey) care subliniază existenţa unei asocieri puternice dintre IMC, cantitatea de grăsime abdominală şi periodontită, mai ales în rândul adulţilor tineri. Această asociere nu este însă, într-atât de puternică în cazul persoanelor de vârstă mijlocie sau de vârsta a treia.

În cazul persoanelor care suferă de obezitate s-au observat modificări care includ:

IMC-ul şi TNF alpha

Alte studii recente au evidenţiat prezenţa TNF alpha (factorul de necroză tumorală alpha), un marker al inflamaţiei, prezent în lichidul gingival din spaţiile înguste, în cazul persoanelor cu un IMC ridicat. Acesta poate contribui la creşterea inflamaţiilor, inducând citokine (molecule de natură proteică) în ţesutul adipos al corpului. Acestea pot fi răspunzătoare de creşterea răspunsului inflamator, în cazul persoanelor cu boala parodontală.

Legătura dintre obezitate, diabet şi boala parodonatlă

Obezitatea este, de obicei, asociată cu diabetul, ambele condiţii de sănătate fiind cauzate de diete bogate în grăsimi şi calorii. Nivelul prea mare de glucoză din sânge, inflamaţia şi rezistenţa la insulină – toate acestea contribuie la apariţia bolii parodontale.

Diabteul este asociat cu consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat. Alimentele cu un conţinut bogat în fibre, pe de altă parte, sunt considerate sănătoase şi necesită o mestecare adecvată, fiind indicate pentru o sănătate orală optimă şi pentru prevenirea diabetului şi a obezităţii.

Conform studiilor, persoanele care au mai puţin de 28 de dinţi au consumat cantităţi reduse de alimente bogate în fibre, precum morcovii sau salatele.

Obezitatea şi stomatologia

Obezitatea este foarte importantă în ceea ce priveşte sănătatea orală, motiv pentru care dentiştii subliniază întotdeauna importanţa prevenirii şi a tratării obezităţii.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.