Conexiunea teribilă dintre obezitate și creierul copiilor

Se pare că, din păcate, obezitatea este o afecțiune mai gravă ȋn cazul copiilor decât a părut până acum. Aceasta afectează și copiii ȋntr-o măsură extrem de severă – boala este asociată cu o sănătate precară a creierului celor mici.

Obezitatea este o afecțiune extrem de gravă a sănătății și se pare ca cu cât mai multe studii sunt efectuate ȋn domeniu, cu atât mai multe rezultate de o mare severitate ȋncep să apară. De pildă, faptul că obezitatea are o legătură foarte puternică cu sănătatea creierului celor mici este unul dintre aceste ultime rezultate evidențiate de experți ȋn cadrul Reuniunii anuale a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA).

Creierul și obezitatea

Faptul că obezitatea ȋn cazul persoanelor adulte se află ȋntr-o strânsă legătură cu sănătatea creierului acestora este un fapt deja știut. Pe de altă parte, studiile anterioare asupra celor mici s-au concentrat de cele mai multe ori pe populații destul de mici sau pe diverse aspecte individuale de la nivel cerebral.

Pe teritoriul SUA, analizele privind obezitatea infantilă au devenit din ce ȋn ce mai pregnante, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Se pare că, conform datelor oficiale, aproximativ unul din cinci copii americani este obez. Acest lucru se ȋntâmplă nu doar ȋn SUA ci și ȋn alte state ale lumii.

Un studiu recent – Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) – ȋn cadrul căruia a fost investigată această problemă a analizat 11.878 de copii cu vârsta cuprinsă între 9-10 ani din 21 de centre din întreaga țară. Acest studiu a evidențiat faptul că, excluzând copiii cu tulburări de alimentație, boli care țin de neurodezvoltare și psihiatrie, alături de leziuni cerebrale și traumatice, acest grup de studiu a inclus 5.169 de copii (51,9% femei). În conformitate cu datele oficiale IMC ale copiilor – măsurători ale greutății relative ajustate pentru vârsta, sexul și înălțimea copilului – ratele de suprapondere și obezitate din grupul de studiu au fost de 21%, respectiv 17,6%.

După desfășurarea studiului, cercetătorii au evidențiat duverse modificări la nivel structural al creierului copiilor care aveau o greutate mai mare decât cea normală. S-a observat chiar și o afectare la nivelul integrității substanței albe, iar aceasta a fost una semnificativă.

Rezultatele studiului

Potrivit rezultatelor studiului, zonele de degradare au inclus substanța albă a „corpului calos” – acesta este principalul conector dintre cele două emisfere ale creierului și tracturile din emisferele care conectează lobii creierului. Astfel de schimbări au fost vizibile chiar de la ȋnceputul copilăriei.

Se pare că, mai mult decât atât, cercetătorii au observat și o subțiere a stratului exterior al creierului sau al cortexului care a fost asociată cu funcția executivă asociată. Experții au fost din păcate surprinși de gradul de deterioare a materiei albe, iar acest lucru este unul extrem de ȋngrijorător.

Creșterea IMC și a greutății nu vor fi asociate doar cu consecințele asupra sănătății fizice a organismului celor mici, ci și cu sănătatea creierului.

Din fericire, ȋn ziua de azi există o mulțime de tratamente contra obezității care pot readuce zâmbetul pe fața celor mari și a celor mici deopotrivă.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.