Conexiunile dintre obezitate şi infertilitate, anovulaţie şi sarcinile problematice

Obezitatea este o epidemie care afectează milioane de femei din întreaga lume, iar una din patru femei este cel puţin supraponderală, potrivit unui studiu. Afecţiunea are efecte negative şi asupra capacităţii unei femei de a duce o sarcină la termen în siguranţă. Alături de alte probleme legate de sănătatea sexuală, infertilitatea este una din urmările obezităţii.

Obezitatea şi infertilitatea

Una dintre cel mai des studiate legături dintre obezitate şi problemele reproductive este relaţia dintre obezitate şi infertilitate. Potrivit studiilor, obezitatea diminuează rata unei sarcini de succes în cadrul ciclurilor naturale de concepţie. Ȋn cazul femeilor care urmează terapii adjuvante reporductive prin accelerarea şi augmentarea ciclurilor de ovulaţie pentru creşterea şanselor de a concepe un copil, obezitatea reduce rata reuşitei.

Nivelul crescut de leptină poate, de asemenea, scădea ratele de reuşită a conceperii unui copil. Feritlitatea poate reveni parţial în cazul femeilor dacă acestea reuşesc să piardă în greutate.

Obezitatea şi anovulaţia

Obezitatea poate cauza rezistenţă la insulină, afecţiune care este legată de anovulaţie sau de eşecul femeii de a produce ovule în fiecare ovar lunar. Nivelul de insulină şi obezitatea pot conduce la hormoni sexuali alteraţi, cantităţi crescute de androgeni (hormonii masculini) şi altele.

Potrivit studiilor, femeile supraponderale sau obeze manifestă un risc cu 30% mai mare de a dezvolta infertilitate cauzată de anovulaţie. Cele cu un IMC mai mare de 31 manifestă un risc de infertilitate cu 170% mai mare. Dacă se elimină măcar 5% din excesul de ţesut adipos, rata de ovulaţie poate creşte şi se vor reduce, de asemenea, anormalităţile biochimice.

Studiile au demonstrat că, în cazul femeilor care suferă de obezitate şi manifestă, de asemenea, anovulaţie, cauza cea mai probabilă pentru aceasta din urmă este de regulă sindromul ovarului polichistic. Acesta este asociat cu obezitate sau suprapondere şi cu simptomatologia aferentă unei secreţii prea abundendte de hormoni masculini cum ar fi exces de pilozitate, acnee, colesterol crescut şi rezistenţă la insulină.

Obezitatea şi sarcinile cu complicaţii

Obezitatea poate cauza sarcinii diverse complicaţii cum ar fi preeclampsia sau, în cazuri mai severe, eclampsia. Preeclampsia complică al treilea trimestru de sarcină şi constă în valori crescute ale tensiunii arteriale, edeme generalizate şi pierderi de proteine prin urină. Netratată, conduce la eclampsie care implică un pronostic sumbru atât pentru mamă, cât şi pentru făt.

Obezitatea şi rezistenţa la insulină din timpul sarcinii pot conduce la diabet sau diabet gestaţional.

Obezitatea şi pierderea sarcinii

Obezitatea creşte rata de pierdere a sarcinii iar cauzele sunt următoarele:

Obezitatea şi nereuşita tehnicilor de fertilizare

Obezitatea mai este responsabilă şi de rata crescută de eşec a sarcini chiar şi în urma utilizării tehnicilor de fertilizare cum ar fi inseminarea artificială şi altele.

Societatea de fertilitate din Marea Britanie recomandă femeilor care suferă de obezitate să iniţieze de urgenţă un program de eliminare a kilogramelor în plus, iar femeilor care suferă de obezitate severă (IMC peste 36) nu li se recomandă administrarea de tratamente de fertilitate până nu elimină excesul de greutate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.