​Conexiunile dintre psoriazis şi obezitate

Conform cercetărilor de specialitate, afecţiunea cronică de la nivelul pielii cunoscută sub denumirea de psoriazis ar putea avea legătură cu supraponderea sau obezitatea şi cu diabetul de tip 2.

Studiile efectuate de cercetătorii danezi au demonstrat că persoanele care suferă de diabet de tip 2 manifestă cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta psoriazis decât persoanele sănătoase. Cercetările au arătat, de asemenea, că rata dezvoltării psoriazisului este direct proporţională cu greutatea corporală crescută. De pildă, persoanele obeze cu un index de masă corporală (IMC) mai mare de 35 manifestă de 2 ori mai multe riscuri de a dezvolta psoriazis decât persoanele cu o greutate normală.

Deşi încă nu se cunoaşte, cu exactitate, modalitatea în care aceste două condiţii de sănătate ajung să relaţioneze una cu cealaltă, studiile au dovedit faptul că un rol important în relaţia acestora este jucat şi de factorii genetici, fumat, consum de alcool sau diverse inflamaţii în organism.

Conducătoarea studiilor, dr. Ann Sophie Lonnberg de la Universitatea din Copenhaga este de părere că psoriazisul este o afecţiune extrem de complexă, iar peisajul genetic al dezvoltării acesteia, alături de comorbidităţile bolii nu sunt, pe deplin, cunoscute încă.

Studiile nu demonstrează că psoriazisul reprezintă o cauză efectivă a obezităţii şi a diabetului de tip 2 sau viceversa; acestea sugerează doar faptul că asocierea psoriazis-obezitate ar putea avea o legătură cu o cauză genetică comună ambelor afecţiuni.

Dr. Lonnberg este de părere că motivul pentru care psoriazisul este asociat cu obezitatea nu se datorează numai stilului de viaţă, fiind implicate, de asemenea, anumite gene. Tratarea ambelor afecţiuni şi a diabetului este imperios necesară, acestea reprezentând cauze esenţiale ale afecţiunilor inimii, având efecte devastatoare asupra sănătăţii organismului.

În cadrul studiului, Lonnenberg şi echipa sa au colectat date şi informaţii privind circa 34.000 de gemeni cu vârstele cuprinse între 20 şi 71 de ani. Doar un procent de 4% dintre aceştia sufereau de psoriazis, 1% de diabet de tip 2 şi mai mult de 6% de obezitate.

Dintre cele 460 de persoane cu diabet de tip 2, circa 8% sufereau, de asemenea, de psoriazis. Dintre persoanele care nu sufereau de diabet de tip 2, 4% aveau psoriazis. Persoanele care manifestau afecţiunea la nivelul pielii manifestau, de asmenea, tendinţa de a avea şi un exces de greutate, faţă de acele persoane care nu erau afectate de psoriazis. Riscul de dezvoltare a obezităţii este crescut în rândul persoanelor cu afecţiunea pielii (11% dintre persoanele cu psoriazis erau, de asemenea, obeze, iar numai 8% dintre persoanele cu greutate normală sufereau de această boală).

Oamenii de ştiinţă au studiat, de asemenea, 720 de perechi de gemeni, dintre care unul suferea de psoriazis, iar celălalt, nu. Fraţii care sufereau de această boală cântăreau mai mult decât cei care nu erau afectaţi şi aveau un risc mai mare de a dezvolta obezitate. Prevalenţa diabetului de tip 2, pe de altă parte, era aceeaşi în cazul ambilor fraţi, indiferent dacă aceştia aveau sau nu psoriazis.

Psoriazisul nu reprezintă doar o afecţiune la nivelul pielii, pacienţii bolnavi manifestând, de asmenea, alte probleme de sănătate asociate.

Mai există şi alte cercetări care au sugerat faptul că persoanele care suferă de psoriazis manifestă riscuri accentuate de a dezvolta diabet de tip 2, chiar dacă acestea nu au riscuri majore pentru hiperglicemie, aceste riscuri crescând direct proporţional cu severitatea psoriazisului. Unele dintre aceste riscuri se datorează factorilor genetici comuni pentru cele două afecţiuni, diabet şi psoriazis. De asemenea, se presupune că inflamaţiile cronice provocate de psoriazis pot predispune pacienţii la diabet. Persoanele care suferă de afecţiunea pielii, mai ales cele cu vârste între 40 şi 70 de ani, ar trebui să fie evaluate medical pentru depistarea diabetului.

Pacienţii cu psoriazis care suferă şi de obezitate îşi pot îmbunătăţi condiţia de sănătate şi pot scădea riscurile de a dezvolta diabet de tip 2 optimizându-şi greutatea şi, astfel, diminuând severitatea psoriazisului. Pacienţii care suferă de psoriazis sunt sfătuiţi să consulte un dermatolog, un cardiolog şi un endocrinolog pentru a se asigură ca orice posibile alte afecţiuni ale organismului sunt sub control. 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.