Consumul de sare în exces favorizează obezitatea

În urma cercetărilor, s-a descoperit faptul că fiecare gram în plus de sare creşte riscurile de acumulare a excesului de greutate cu 25%.

Un studiu realizat de către cercetătorii englezi de la Universitatea Queen Marry din Anglia, condus de profesorul Graham McGregor a sugerat că sarea modifică metabolismul corpului, alterând modul în care organismul absoarbe grăsimile. Faptul că sarea se află într-o strânsă legătură cu presiunea saguină crescută este deja cunoscut, însă studiul mai sus menţionat demonstrează relaţia directă a consumului de sare cu obezitatea.

Fiecare gram de sare consumat zilnic de către o persoană va favoriza creşterea riscului de a dezvolta obezitate cu un procentaj de 25%.  Cercetătorii au afirmat faptul că nu pot spune cu exactitate care este motivul pentru care sarea are un astfel de impact atât de puternic asupra organismului, însă aceasta modifică, cu siguranţă, metabolismul. Concluzia studiului a fost aceea că consumul de sare reprezintă un factor potenţial pentru dezvoltarea obezităţii, independent de consumul energetic.

Studiul în cauză a utilizat datele obţinute în cazul a 450 de copii şi a 780 de persoane adulte din Anglia, informaţii obţinute în urma unor cercetări cu tema dietă şi nutriţie colectate în perioada 2008/2009-2011/2012. Experţii au analizat mostre de urină şi au calculat consumul de calorii pe parcursul a 4 zile în care subiecţii au consumat brânzeturi sărate. Rezultatele au demonstrat faptul că în urină s-a găsit o concentraţie mai mare de sare în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, iar un gram în plus de sare consumat zilnic a condus la un risc de suprapondere crescut cu mai mult de 20%.

Profesorul McGregor este de părere că alimentele pe care le consumăm zilnic reprezintă cel mai mare factor de risc pentru sănătatea noastră din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi şi zahăr adăugat de industria alimentară. Presiunea arterială crescută şi obezitatea conduc la dezvoltarea multiplelor probleme cardiovasculare, atac cerebral, infarct – principalele cauze ale mortalităţii şi ale unor dizabilităţi în rândul populaţiei din Marea Britanie.

Epidemia de obezitate va aduce mari probleme pentru Serviciul Naţional de Sănătate, în cazul în care nu se vor lua măsuri urgente privind problemele legate de nutriţie. Specialiştii recomandă consumul a maxim 6 grame de sare, zilnic, însă statisticile au demonstrat faptul că se consuma mai mult de 8 grame.

Susan Jebb, expertă în probleme nutriţionale la Universitatea din Oxford este de părere că trebuie luate măsuri urgente: reducerea consumului de sare este esenţială în diminuarea riscului de afecţiuni cardiovasculare, alături de reducerea numărului de calorii consumate. În nici un caz, adoptarea unei singure măsuri cum este reducerea consumului de sare nu este suficientă pentru prevenirea obezităţii, însă aceasta va sprijini, cu siguranţă, evitarea hipertensiunii, un factor major de risc pentru probleme cardiovasculare.

Cea mai mare cantitate de sare pe care o consumăm se află deja în conţinutul alimentelor pe care le cumpărăm, aşadar este important ca întotdeauna să studiem etichetele acestora cu mare atenţie, în vederea limitării consumului de sare cât mai mult posibil.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.