Copiii singuri la pǎrinți manifestǎ riscuri mai mari de a deveni obezi

Un studiu recent a evidențiat faptul cǎ acei copii singuri la pǎrinți, comparativ cu cei care mai au frați sau surori, manifestǎ riscuri mai crescute de-a suferi de obezitate.

Studiul a fost publicat luna aceasta și analizeazǎ alimentația copiilor singuri la pǎrinți comparativ cu cea a celor care mai au frați și surori.

Studiul a analizat obiceiurile alimentare și greutatea corporală a copiilor singuri la pǎrinți și a descoperit că au obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase și fac alegeri de băuturi mai slabe calitativ decât familiile cu mai mulți copii, potrivit unui raport CNN.

Studiul reprezintǎ un punct de pornire

Deși a fost raportat faptul cǎ dimensiunea eșantionului studiat a fost destul mică și studiul nu a putut stabili cauza și efectul exacte ale problemei, totuși studiul „ridică un punct inetersant de vedere pe care trebuie să îl înțelegem mai bine,” potrivit afirmațiilor medicului pediatru, Natalie Muth, care conduce Secția Academiei Americane de Pediatrie pentru obezitate

Aceasta a mai subliniat faptul cǎ, deși studiul nu rǎspunde la ȋntrebarea „de ce copiii singuri la pǎrinți au riscuri mai mari de a avea probleme cu greutatea care duc la obezitate,” cu toate acestea, studiul ajutǎ la cercetǎrile care vor continua și care, ȋntr-o bunǎ zi vor oferi rǎspunsul la aceastǎ ȋntrebare.

Acest studiu menționeazǎ cǎ ȋn ultimele decenii, studiile din Europa și China au început să analizeze legǎtura dintre creșterea în greutate și a fi singurl copil ȋntr-o familie; alte studii s-au concentrat și pe ordinea nașterii copiilor.

Descoperiri ȋn urma studiului

Unele studii au descoperit faptul cǎ unicul copil sau cel nǎscut ultimul ȋntr-o familie este cel care este supus unui risc mai crescut de a suferi de obezitate. Acest lucru se datoreazǎ posibil modului ȋn care pǎrinții s-au comportat pe parcursul meselor: uneori mai puținǎ laudǎ, mai multe asocieri cu mȃncarea ca recompensǎ pentru diverse reușite ale copilului și un control negativ asupra alegerilor alimentare.

S-a mai raportat și faptul cǎ ȋn studiul curent menționat mai sus, cercetătorii au descoperit că mamele copiilor singuri la pǎrinți aveau mai multe riscuri să fie supraponderale ele ȋnsele.

Acest studiu ridicǎ probleme importante precum faptul cǎ un pǎrinte poate transmite obieciuri alimentare proaste copilului sau poate fi chiar vorba de tendințe de naturǎ geneticǎ legate de obezitate.

S-a mai descoperit faptul cǎ familiile cu mai mulți copii ar mȃnca mai atent și mai sǎnǎtos – chiar mai puține alimente de tip fast food. La fel, o altǎ circumstanțǎ care a fost gǎsitǎ ca posibilǎ explicație pentru faptul cǎ copiii singuri la pǎrinți sunt expuși unui risc mai mare de-a suferi de obezitate este și aceea cǎ copiii fǎrǎ frați sau surori nu se joacǎ la fel de mult și sunt, așadar, mai sedentari.

Acest studiu dezbate mai multe scenarii posibile care ar putea conduce la concluzia expusǎ chiar din titlul acestui articol.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.