Culcatul devreme ar putea împiedica acumularea excesului de kilograme la preşcolari

Conform unu studiu, se pare că dacă cei mici se culcă până la ora 20, riscul acestora de a dezvolta obezitate în timpul adolescenţei scade drastic, comparativ cu acei copii care stau treji până noaptea, târziu.

Studiul a fost efectual în cazul copiilor preşcolari şi a demonstrat faptul că riscul de dezvoltare a supraponderii şi chiar a obezităţii este unul crescut în cazul preşcolarilor care se culcă dupa ora 21.

Cercetarea a analizat datele şi informaţiile colectate de la aproximativ 1000 de copii născuţi în anul 1991 ale căror ore de culcare au fost întregistrate când aceştia aveau patru ani şi jumătate. Înălţimile şi greutăţile lor au fost măsurate când aceştia aveau în jur de 15 ani.

Copiii au făcut parte dintr-un studiu numit Study of Early Child Care and Youth Development (Studiul ingrijirii timpurii pentru copii şi a dezvoltării tinerilor) care a fost efectuat sub auspicioul Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Dintre copiii care erau în pat până la ora 20, 10% au devenit obezi în adolescenţă spre deosebire de cei 16% care s-au culcat seara între orele 20 şi 21. 23% dintre copiii care s-au culcat dupa ora 21 au devenit obezi în adolescenţă, potrivit rezultatelor studiului publicate în Jurnalul de pediatrie.

Specialiştii au avut în vedere factori precum statutul socioeconomic al copiilor, obezitatea maternă and stilul părinţilor de a-şi îngriji şi educa pruncii. Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, copiii care se culcau înainte de ora 20 au fost expuşi la un risc înjumătăţit pentru dezvoltarea obezităţii pe perioada adolescenţei, comparativ cu cei care se culcau dupa ora 21, potrivit lui Sarah E. Anderson, autoarea lucrării şi profesor asistent de epidemiologie la Univerositatea de sănătate Publică de Stat din Ohio.

Chiar dacă acest studiu nu a demonstrat neapărat faptul că culcatul foarte devreme protejează total copiii împotriva supraponderii şi a obezităţii, dr. Anderson a afirmat faptul că exista destule dovezi conform cărora somnul insufucient sau cel neodihnitor are o stransă conexiune cu obezitatea. Este, de asemenea, posibil ca şi perioada din zi/noapte în care are loc somnul să fie strâns legată de dezvoltarea supraponderii sau a obezităţii chiar mai mult decât durata sau calitatea somnului.

Toate acestea oferă destul probe pentru a sublinia faptul că o rutină de somn regulată, somn la ore nu foarte târzii, este extrem de utilă pentru cei mici şi poate avea chiar şi un rol de protecţie împotriva supraponderii şi a obezităţii care se dezvoltă în perioada adolescenţei.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.