Despre obezitatea Informații medicale / Articole 20/10/2020
Cum afectează obezitatea creierul adolescenţilor
Ultimele studii în domeniu evidenţiază felul în care RMN-ul este capabil să arate modificările pe care le suportă creierul adolescentului care suferă de obezitate.
S-a ştiut şi până acum faptul că obezitatea are capacitatea de a afecta creierul uman, însă ultimele studii arată mai multe detalii despre acest subiect.
Se pare că obezitatea este strâns legată de afectarea creierului la adolescenți, scanările de tip RMN relevând deficiențe severe în regiunile creierului care sunt asociate cu emoțiile, funcția cognitivă și cu controlul apetitului.
Experţii în domeniu îşi vor prezenta studiul la Societatea Radiologică din America de Nord (RSNA). Aceştia spun că schimbările ar putea fi legate de inflamațiile din sistemul nervos.
Ei au subliniat existenţa unei corelaţii între modificările creierului şi hormonii precum leptina şi insulina. Acest lucru a fost declarat de către co-autorul studiului Pamela Bertolazzi, doctor la Universitatea din São Paulo din Brazilia, într-un comunicat.
„Mai mult, am găsit o asociere pozitivă cu markeri inflamatori, ceea ce ne face să credem într-un proces de neuroinflamare prezent pe lângă rezistența la insulină și leptină”, a afirmat aceasta.
Dacă nu ştiaţi, leptina este o proteină produsă de adipocite cu rol important în reglarea greutăţii corporale. Cu alte cuvinte, aceasta este produsă de celulele adipoase ale organismului și este asociată cu reglarea apetitului și a depozitelor de grăsimi.
Desfăşurarea studiului
Este important de menţionat faptul că Bertolazzi și colegii săi au ajuns la această concluzie după analizarea RMN-urilor ale 59 de adolescenți obezi și compararea acestora cu cele ale 61 de adolescenți sănătoși, toți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.
Experţii au utilizat o tehnică numită imagistica cu tensiune difuzivă (DTI). Aceasta le permite oamenilor de știință să monitorizeze distribuția apei de-a lungul tractului creierului care transportă materie albă – practic, tehnica este o măsură directă a afectării creierului. Concluzia a fost că adolescenţii cu obezitate aveau o deteriorare mai mare a substanţei albe din creier.
RMN-urile acestora au evidenţiat probleme mai severe în acele locaţii ale creirului responsabile cu controlul emoţiilor şi recompensele.
De asemenea, au fost afectate zone responsabile de buna stare a funcțiilor motorii, senzoriale și cognitive.
Această deteriorare s-a dovedit a fi corelată cu niveluri crescute ale hormonilor precum leptina și insulina.
Rezistența la leptină poate determina pe cineva să continue să mănânce chiar dacă organismul său are depozite de grăsimi suficiente/excesive și are ca rezultat producerea a mai multor leptine.
După cum deja se ştie, insulina, pe de altă parte, este produsă în pancreas şi ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Mai mult decât atât, cum am evidenţiat de foarte multe ori până acum, obezitatea poate provca rezistenţa la insulină, crescând riscul persoanei în cauză de a dezvolta diabet de tip 2.
Experţii au afirmat că este nevoie de mai multe analize şi studii care să arate dacă inflamaţia este sau nu cauzată de modificări de structură de la nivelul creierului. De asemenea, este necesară şi stabilirea faptului dacă procesul este unul reversibil sau nu.