Cum ar putea afecta supraponderea tatălui sănătatea fiicei

O nouă descoperire în domeniul cercetărilor legate de obezitate a demonstrat faptul că, în cazul şoriceilor de laborator, dacă părintele de gen masculin este supraponderal, fiica acestuia va avea ţesutul mamar alterat, ceea ce cauzează un risc crescut de cancer.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, în cadrul studiilor lor, faptul că obezitatea are drept efect şi modificarea semnăturii microRNA (miRNA) – regulatorii epigenetici ai expresiei genelor – în lichidul seminal al tatălui şi în ţesuturile mamare ale fiicei acestuia. Faptul sugerează că miRNA ar putea transporta informaţia epigenetică de la tată la fiică.

Şoarecii obezi de sex masculin şi femelele şoricioaice cu o greutate normală vor produce pui-femele care vor fi supraponderale de la naştere şi pe întreg parcursul copilăriei, având, de asemenea, întârzieri privind dezvoltarea ţesutului mamar şi un risc crescut pentru cancerul la sân.

Aceste informaţii au fost publicate online în 24 iunie în Scientific Reports de către oamenii de ştiinţă de la Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center. Studiul a fost unul dintre primele care au examinat impactul obezităţii paternale asupra riscului de cancer al generaţiilor următoare.

 

Regulatorii miRNA au rolul de a optimiza semnalele receptorilor de insulină fapt care se află într-o strânsă legătură cu modificările greutăţii corporale şi cu alte elemente la nivel molecular care sunt asociate cu dezvoltarea cancerului, cum ar fi semnalul pentru hipoxie.

Se pare că obezitatea se transmite între membrii familiei, la fel cum o face, uneori, şi cancerul de sân. Studiile au demonstrat că obezitatea maternală afectează ambele condiţii în cazul oamenilor: o mamă obeză va da naştere unui copil supraponderal care va manifesta riscuri crescute pentru cancer mamar, mai târziu, în viaţă. Cercetătorii şi-au concentrat atenţia asupra influenţei mamei supraponderale, iar influenţele pe care le-ar putea avea taţii supraponderali sau obezi asupra greutăţii copiilor şi riscurilor de cancer au fost neglijate până acum.

Studiul evidenţiază faptul că, în cazul animalelor, supraponderea sau obezitatea tatălui în momentul conceperii copilului va afecta atât greutatea acestuia la naştere, în cazul în care este fetiţă, cât şi riscurile de a dezvolta cancer mamar, mai târziu, pe parcursul vieţii. Studiul a fost iniţiat şi condus de către Sonia de Assis, profesor la departamentul oncologic din cadrul Georgetown Lombardi.

Aceasta afirmă că deşi studiul a fost efectuat doar pe şoriceii de laborator, el recapitulează cu certitudine anumite descoperiri care atestă faptul că lichidul seminal al unui bărbat obez prezintă alterări epigenetice semnificative, comparativ cu cel al unui bărbat care are o greutate normală. Studiul efectuat pe şoareci sugerează că aceste modificări epigenetice ar putea avea consecinţe destul de serioase privind greutatea şi riscul de cancer pentru generaţiile unrmătoare. Sonia de Assis mai afirmă că următorul pas al studiului va fi atestarea acestei teorii şi în cazul bărbaţilor care suferă de obezitate în momentul în care concep un copil.  Până la confirmarea teoriei, atât bărbaţii, cât şi femeile ar trebui să urmeze sfaturile ale căror beneficii sunt deja confirmate: urmarea unei diete echilibrate, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi a unui stil de viaţă sănătos – toate acestea oferind copiilor unui cuplu şanse mai mari la o viaţă sănătoas.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.