Cum ne ajutǎ ceaiul verde ȋn lupta contra obezitǎții?

Potrivit unui studiu recent, consumul de ceai verde are capacitatea de a reduce riscul de a dezvolta obezitate și alte probleme de sǎnǎtate asociate acesteia. Se pare cǎ beneficiile pentru sǎnǎtate izvorǎsc mai ales din influența pozitivǎ pe care o are ceaiul verde pentru flora microbianǎ din intestine.

Din pǎcate ȋn foarte multe locații din lume, inclusiv la noi, rata obezitǎții este ȋntr-o continuǎ creștere. Acesta este și motivul pentru care se considerǎ ca obezitatea a devenit deja o epidemie.

Organizația Mondialǎ a Sǎnǎtǎții a relevat faptul cǎ din 1980, prevalența obezitǎții s-a dublat la nivel global. Mai mulți factori sunt responsabili de acestǎ creștere ȋn greutate, iar eforturile pentru a conduce la un revers, pentru a opri acest val, s-au dovedit a fi o mare și grea provocare.

Obezitatea atrage dupǎ sine o mulțime de alte probleme de sǎnǎtate care includ diabetul și alte probleme de naturǎ metabolicǎ.

Nu demult, o echipǎ de cercetǎtori de la Universitatea de stat din Ohio a investigat felul ȋn care compușii din ceaiul verde pot interacționa cu flora bacterianǎ intestinalǎ pentru a influența obezitatea și alte probleme de sǎnǎtate asociate. Rezultatele studiului au fost publicate ȋn Journal of Nutritional Biochemistry.

Ceaiul verde și obezitatea

Cercetările anterioare legate de acest subiect au arătat că ceaiul verde ar putea ajuta la combaterea obezității și a inflamației; totuși, rezultatele au fost unele destul de contradictorii. Prof. Richard Bruno, autorul principal al noului studiu, și-a propus să găsească răspunsuri mult mai ferme.

Acesta a relatat cǎ „Rezultatele studiilor privind managementul obezității până în prezent au fost o realǎ amestecǎturǎ haoticǎ. Unele par să susținǎ ideea cǎ ceaiul verde ajutǎ la scăderea în greutate, dar o mulțime de alte cercetări nu au demonstrat nici un efect benefic al acestuia pentru greutate, probabil datorită complexității dietelor și a stilului de viațǎ.”

Cercetǎtorii au studiat șoricei masculi pe parcursul studiului. Timp de 8 sǎptǎmȃni, aceștia au hrǎnit animǎluțele dintr-un grup cu o dietǎ standard, iar pe cele din alt grup cu o dietǎ cu multe grǎsimi care cauzeazǎ obezitate. Cercetǎtorii au amestecat extract de ceai verde ȋn mȃncarea tuturor. Au fost testați și șoricei care au avut dietele de mai sus dar fǎrǎ suplimente.

Din fericire, rezultatele studiului au demonstrat cǎ ceaiul verde pare sǎ deținǎ efecte benefice asupra greutǎții.

Animalele care au consumat o dietǎ bogatǎ ȋn grǎsimi cu extract de ceai verde amestecat ȋn mȃncare au acumulat cu 20% mai puținǎ greutate fațǎ de cele care nu au avut parte de acest supliment ȋn mȃncare.

„Acest studiu oferă dovezi că ceaiul verde încurajează creșterea numǎrului bacteriilor intestinale bune, ceea ce duce la o serie de beneficii care reduc semnificativ riscul obezității,” afirmǎ Bruno.

De asemenea, au existat și alte beneficii la nivel metabolic care au inclus un nivel redus de inflamație ȋn copr pentru grupurile de animale care au avut suplimentul de ceai verde adǎugat ȋn dietǎ.

 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.