Cum ne ajută lumina soarelui la eliminarea excesului de greutate

Ȋn ciuda eforturilor noastre de-a elimina kilogramele în plus, pare că în timpul sezonului rece acumulăm kilograme nedorite orice am face. Care este motivul? Lăsând la o parte sărbătorile de iarnă în care mâncăm mai mult, un nou studiu are răspunsul şi este unul surprinzător.

Mulţi dintre noi sunt familiari cu fenomenul de acumulare a excesului de greutate în sezonul rece. Cum am spus, iarna aduce sărbătorile şi suntem expuşi la o mulţime de mâncăruri delicioars. Pe de altă parte, potrivit unor cercetări recente, pe perioada iernii continuăm să acumulăm kilograme în plus chiar dacă ne străduim să mâncăm sănătos.

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada a evidenţiat motivul principal pentru care ne îngrăşăm iarna – lipsa luminii dată de soare.

Peter Light a condus studiul şi a examinat efectele lumii solare asupra celulelor de grăsime subcutanate sau a celulelor albe de sub piele, mai popular spus. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Iată cum lumina solară arde grăsimile

Studiul a examinat celulele adipoase subcutanate, adică ţesutul alb care, potrivit experţilor, este depozitul principal de grăsime şi joacă un rol crucial în metabolismul organismului.

Grăsimea albă este considerată cea nocivă pentru că stochează caloriile care sunt consumate pentru energie. Acest tip de grăsime poate conduce la afecţiuni cardiovasculare, diabet, obezitate şi boli metabolice.

Ȋncercând să ajute pacienţii care sufereau de diabet, experţii şi colegii lui Light au căutat o cale de a manipula într-un mod genetic felul în care aceste celule grase albe produc insulină când sunt expuse la lumina solară. Astfel, ei au descoperit faptul că aceste celule au tendinţa să se micşoreze când sunt expuse la lumina albastră a soarelui – acel tip de lumină care îmbunătăţeşte atenţia şi starea generală peste zi.

Cercetătorii au prelevat mostre ale acestor celule de la pacienţii care au suferit diverse intervenţii bariatrice pentru a afla efectele luminii albastre asupra acestor celule adipoase albe.

Peter Light a expus rezulatele iar, pe scurt, acestea spun că atunci când lumina albastră solară (cea pe care o vedem cu ochiul liber) are capacitatea de a pătrunde în piele şi de a ajunge la celulele adipoase, diminuând aceste lipide care sunt apoi eliminate din celule. Simplificat, celulele noastre nu mai stochează atât de multă grăsime când sunt expuse la lumina soarelui.

De ce ne îngrăşăm iarna?

Răspunsul este destul de evident, judecând după descoperirile studiului – iarna nu beneficiem de atât de multă expunere la lumina solară, fapt care va conduce la stocarea mai multor grăsimi în celule. Light afirmă pe de altă parte că aceste rezultate nu ar trebui luate ad literam. Cu alte cuvinte, statul la soare nu slăbeşte. Sunt multe alte variabile implicate în tot acest proces. De pildă, încă nu se cunoaşte intensiattea şi durata de expunere la lumina solară pentru activarea acestui proces de eliminare a lipidelor din celule.

Oricum, descoperirea este una extrem de importantă şi va pava calea pentru explorare şi de către alţi experţi în domeniu.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.