De ce vara este anotimpul obezităţii şi a creşterii în greutate pentru copii

Vara ar trebui să fie anotimpul când cei mici se joacă mai mult în aer liber, fără să obosească, până la lăsarea nopţii. Teoretic, aceştia ar trebui să ardă toate caloriile acumulate pe parcursul unei sezon şcolar, însă, nu este deloc aşa. Iată care sunt motivele pentru care vara favorizează acumularea kilogramelor în plus pentru copii.

COPIII PAR SĂ FIE AFECTAŢI NEGATIV DE VACANŢA DE VARĂ

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă în urma unor cercetări privind obiceiurile copiilor din timpul anului şcolar şi cele din perioada vacanţei de vară. Oamenii de ştiinţă de la secţia de sănătate publică din cadrul Universităţii Mailman din Columbia au descoperit faptul că, indiferent de vârstă, micuţii consumă mai mult zahăr pe perioada verii, mai puţine fructe şi legume comparativ cu lunile în care au mers la şcoală. Rezultatele studiului au fost publicate în 2015 în ediţia din luna iunie a Jurnalului de sănătate a şcolarilor.

Directoarea şcolii, dr. Y. Claire Wang a afitmat că ceea ce o surprinde nu este faptul că cei mici consumă cantităţi mai mari de zahăr, luând în considerare că vara este sezonul îngheţatei, de pildă. Lucrul surprinzător este acela că timpul petrcecut în faţa calculatorului şi al televizorului a crescut şi au fost întregistrate extrem de puţine modificări privind activitatea fizică a celor mici, comparativ cu anul şcolar.

Rezultatele concrete ale studiului au dovedi faptul că vara cei mici se uită la TV sau se joacă pe calculator cu circa o jumătate de oră mai mult decât pe perioada cursurilor şcolare şi consumă mai multe băuturi răcoritoare carbogazoase răspunzătoare pentru acumularea excesului de greutate. Cum am afirmat deja, consumul de fructe şi legume scade în mod suprinzător. Unicul element rămas aproape neschimbat este efortul fizic depus în fiecare zi. Aşadar, faptul că vara este anotimpul în care cei mici aleargă veseli pe afară până la epuizare a devenit doar o amintire.

Scopul acestui studiu a fost stabilirea faptului dacă factorii comportamentali au un risc mai crescut pe perioada verii pentru dezvoltarea obezităţii şi, de asemenea, scopul a inclus şi investigarea felului în care venitul părinţilor este implicat în toate acestea.

Concluzia a fost că toţi copiii, indiferent de condiţia lor socială, au adoptat comportamente legate de dezvoltarea obezităţii şi, în general, de acumularea de exces de greutate pe perioada lunilor de vară.

CE POT FACE PĂRINŢII PENTRU A-ŞI FERI COPIII DE EXCESUL DE KILOGRAME?

Dr. Wang le sugerează părinţilor să caute activităţi creative pentru copiii lor care să presupună activitate fizică. De exemplu, cei mici ar putea merge la înot, să viziteze muzee sau orice alte locaţii educative din oraş.

Deşi, în mod evident, părinţii nu vor putea nega copilului dulciurile pe perioada verii, ar fi indicată o limitare a cantităţii acestora şi mai ales a băuturilor răcoritoare carbogazoase. În cazul festivalurilor sau a ieşirilor în natură, ar fi indicată echilibrarea mâncărurilor oferite în astfel de contexte celor mici pentru ca aceştia să consume mai multe fructe şi legume, decât prăjeli sau dulciuri de diverse soiuri.

Rata supraponderii şi a obezităţii în rândul celor mici va rămâne una ridicată până nu se vor lua măsuri serioase de modificare a stilului de viaţă al copiilor.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.