Descoperire recentă: un nou marker biologic sugerează din timp dezvoltarea obezităţii

Cercetările de ultimă oră în domeniu au relevat o nouă descoperire: un potenţial marker biologic care evidenţiază dezvoltarea obezităţii şi, de asemenea, noi proceduri de prevenţie şi de tratament a afecţiunii.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Kentucky au publicat în revista Nature un studiu care evidenţiază existenţa unui nou potenţial marker biologic ce indică dezvoltarea obezităţii şi posibile noutăţi privind combaterea şi tratamentul acesteia.

Este vorba despre neurotensin (NT), o peptidă produsă mai ales în interiorul tractului gastrointestinal şi la nivelul sistemului nervos central. Aceasta este produsă de către organism în momentul în care este ingerată grăsime, facilitând absorbţia acizilor graşi în intestin. Studiile anterioare acestuia au demonstrat deja faptul că substanţa are şi nefasta capacitate de a stimula producerea şi dezvoltarea celulelor maligne, favorizând, din păcate, dezvoltarea diverselor cancere sau boli ale aparatului cardiovascular.

Cercetătile recente au examinat informaţiile şi datele utilizate în studiul efectuat de Malmo Diet and Cancer, un studiu epidemiologic care a inclus 28.449 de persoane de ambele sexe care au fost urmărite pe parcursul a aproximativ 16,5 ani. Analizele au arătat cum persoanele care sufereau de obezitate sau de sindromul rezistenţei la insulină aveau nivelul de pro-NT (o substanţă precursoare a NT) mult mai ridicat. De asemenea, aceste persoane manifestau un risc de două ori mai mare de a dezvolta obezitate, comparativ cu persoanele care aveau concentraţii minime ale acestei substanţe prezente în organism.

S-a confirmat faptul că o deficienţă a substanţei NT are capacitatea de a proteja împotriva dezvoltării obezităţii, rezistenţei la insulină şi a depunerii de ţesut adipos în zona ficatului. Astfel, NT a fost identificată ca fiind un potenţial marker care ar putea preveni dezvoltarea obezităţii, reprezentând o nouă ţintă privind tratamentele împotriva acesteia.

Dr. Mark Evers, directorul Centrului pentru studii referitoare la cancer de la Universitatea din Kentucky, de asemenea chirurg oncolog  şi profesor la Departamentul de Chirurgie, este cel care a condus acest studiu recent în colaborare cu colegii săi din cadrul Universităţii din Kentucky, a celei din Massachsetts şi a celei din Lund din Malmo, Suedia.

El a afirmat că rezultatele relevate de acest studiu au modificat substanţial felul în care este perceput NT. Substanţa este o peptidă răspunzătoare de absorbţia grăsimilor ingerate în organism. Având în vedere cantităţile enorme de produse alimentare foarte grase care se consumă în prezent în lume, mai ales în cadrul dietelor din Vest, NT are, cu siguranţă, un efect nociv, contribuind la dezvoltarea obezităţii şi a dezechilibrelor metabolice care vin odată cu aceasta.

Mai mult, luând în considerare şi faptul că NT favorizează dezvoltarea cancerului, Evers speculează faptul că NT este strâns legată şi incidenţa crescută a diverselor cancere asociate cu obezitatea. Pornind de la acest studiu, din ce în ce mai multe cercetări privind toate aceste conexiuni vor urma la Universitatea din Kentucky.

În prezent, în întreaga lume, mai mult de 1,7 miliarde de persoane sunt supraponderale având un indice de masă corporală mai mare de 25 sau chiar peste 30, fapt care sugerează prezenţa obezităţii. Mai mult, peste 2,5 miliarde de decese sunt atribuite consecinţelor severe ale obezităţii, în fiecare an.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.