Diabetul gestaţional şi obezitatea mamei însărcinate, cauze ale autismului la bebeluş

Cercetările recenete în domeniu au relevat faptul că femeile care suferă de diabet sau de obezitate în perioada sarcinii manifestă riscuri crescute de a fi predispuse să nască bebeluşi cu astm sau cu întârzieri ale dezvoltării.

Obezitatea şi diabetul pe timpul sarcinii

Obezitatea şi diabetul nu sunt considerate drept factori cauzatori principali ai dezvoltării problematice a bebeluşilor, însă o cercetare a stabilit, pentru prima dată, existenţa unei relaţii între obezitate sau diabet şi autism şi diverse probleme privind capacitatea de exprimare sau de memorare a copiilor.

În urma acestui studiu, s-a constatat de către specialişti faptul că femeile obeze manifestă un risc de 1,6 ori mai accentuat de a da naştere unui bebeluş cu autism şi de 2 ori mai mare a unui copil cu întârzieri de dezvoltare.

Referitor la femeile care suferă de diabet, indiferent că este vorba de diabet de tip 2 sau de diabet gestaţional, riscul ca acestea să dea naştere unor bebeluşi cu întârzieri metale şi alte probleme de ordin cerebral este de 2,3 ori mai accentuat decât în cazul mamelor sănătoase.

Oamenii de ştiinţă au recunoscut necesitatea unor studii mult mai amănunţite privind aceste afecţiuni şi conexiunile dintre ele, pentru ca ipotezele studiului să poată fi demonstrate în totalitate. Confirmarea acestor rezultate va necesita o muncă elaborată, după cum susţine însăşi Paula Krakowiac, specialist în epidemiologie la Universitatea din California.

Influenţele prenatale asupra fătului

Studiul a urmărit 1004 copii de ambele sexe cu vârstele cuprinse între 2-5 ani şi mamele lor. 517 dintre micuţi au fost diagnosticaţi cu afecţiuni din sfera autismului, iar 172 aveau diverse întârzieri ale dezvoltării. 315 dintre copii erau sănătoşi, cu ritmul dezvoltării normal.

Studiul efectuat pe cei 1004 copii a urmărit modalitatea în care cauzele de mediu şi cele genetice influenţează riscul de dezvoltare a autismului. Specialiştii au analizat, îndeosebi, posibilitatea existenţei unei relaţii între dezvoltarea cerebrală a celor mici şi presiunea sanguină crescută a mamelor, în timpul sarcinii.

Dezvoltarea cerebrală timpurie

Cercetătorii au urmărit demonstrarea faptului că diabetul gestaţional şi obezitatea mamei pe perioada sarcinii sunt cauze esenţiale ale apariţiei autismului la copii.

Una dintre posibilităţi este că mamele hipertensive transmit fătului, prin intermediul placentei, o cantitate de glucoză mai mare decât ar trebui. Din acest motiv, copilul este nevoit să producă un nivel mai crescut de insulină, fapt care va provoca accelerarea creşterii acestuia. Un ritm al creşterii alert implică şi un consum suplimentar de oxigen. Oxigenul extras din sângele mamei ajunge, în acest fel, să nu fie suficient pentru făt, fapt care va avea drept efect dezvoltarea anormală a creierului acestuia.

O altă posibilă explicaţie privind corelaţiile dintre afecţiuni este aceea că diabetul gestaţional şi obezitatea mamei din perioada sarcinii sunt provocate de inflamaţii cronice şi de rezistenţa crescută la insulină a mamei. Perturbările la nivel cerebral ale copilului pot fi urmări ale unui nivel crescut de proteine (cauzat de inflamaţiile din corpul mamei) care sunt transmise fătului prin placentă.

Deşi cercetarea vizează, mai ales, factorii prenatali care conduc la dezvoltarea autismului, oamenii de ştiinţă au luat în considerare şi factorii de mediu şi genetici care pot interveni în această problemă. Astfel de cauze pot afecta, de asemenea, dezvoltarea timpurie a creierului copilului.

În prezent, există mai multe studii care demonstrează că obezitatea mamei este extrem de periculoasă pentru dezvoltarea fătului, fapt care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.