Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă boală asociată cu obezitatea
Unul dintre principalele argumente în susţinerea legăturii dintre obezitate şi diabetul zaharat de tip 2 este reprezentat de către datele epidemiologice. Astfel, la nivel mondial, evoluează o epidemie de diabet zaharat, în paralel cu cea a obezităţii. Datele actuale evidenţiază faptul că, şi în ţara noastră, numărul persoanelor care suferă de obezitate şi diabet zaharat de tip 2 este într-o creştere continuă şi alarmantă.
Aproape 2 din 10 tineri români cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt supraponderali, iar obezitatea nu mai este, în ziua de azi, o afecţiune specifică doar vârstnicilor. Această situaţie se datorează unor factori medicali, sociali, alimentari, emoţionali sau ereditari. Medicii recomandă o dietă echilibrată şi exerciţii fizice ca metode de prevenţie, cele mai bune antidoturi împotriva obezităţii. Pentru cei care au atins deja pragul obezităţii, este mult prea târziu pentru prevenţie şi nu este deloc de mirare faptul că maladia obezităţii, epidemia de supraponderabilitate, reprezintă, în lumea modernă, unul dintre principalii factori răspunzători de scăderea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă.
Netratat, excesul de greutate poate conduce la dezvoltarea bolilor precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, creşterea valorilor colesterolului sau alte patologii de acest tip. Medicii şi cercetătorii au descoperit faptul că obezitatea este strâns legată de diabet, persoanele cu o greutate care depăşeşte limitele normale prezentând un risc mai mare pentru a dezvolta diabetul zaharat de tip 2.
Cercetările din ultimii ani au arătat că ţesutul adipos este un organ de tip endocrin care secretă o multitudine de substanţe active biologic, substanţe care poartă denumirea de adipokine. Acestea sunt răspunzătoare de reglarea multor funcţii şi procese biologice ale organismului, cum ar fi, de pildă, balanţa energetică, apetitul, metabolismul lipidic, sensibilitatea la insulină, inflamaţia, tensiunea arterială. Ipotezele cercetătorilor susţin că modificările sintezei şi secreţiei de adipokine sunt cele răspunzătoare de apariţia obezităţii şi a complicaţiilor asociate acesteia, printe care se numără şi diabetul zaharat de tip 2. Astfel, excesul de ţesut adipos contribuie la apariţia insulinorezistenţei, un mecanism patogenetic fundamental implicat în apariţia diabetului zaharat de tip 2.
Studiile au demonstrat că obezitatea, netratată, poate conduce la diabet într-o perioadă de timp relativ scurtă. Statisticile evocă faptul că, dintre românii cu obezitate grad 1 şi 2 sau obezitate morbidă, 20% au dezvoltat diabet zaharat. Aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet în România, iar, dinte aceştia, 70% suferă de diabet zaharat de tip 2, boala care, în general, este cauzată de acumularea de exces de greutate. Aşadar, diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice care afectează organismul în totalitate.
Incidenţa diabetului zaharat este mai mare în rândului persoanelor de sex feminin la nivelul întregii populaţii şi reprezintă aproximativ 61% din totalitatea bolnavilor. Categoria cel mai frecvent afectată de diabetul zaharat este reprezentată de grupa persoanelor având vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani, un procent de 12% dintre reprezentanţii acestei categorii suferind de această afecţiune gravă. Mai mult, majoritatea cazurilor de diabet zaharat sunt întâlnite la românii care suferă de obezitate morbidă, procentul fiind de circa 48%.
Din cauza stării avansate a obezităţii, în general, peste 80% dintre pacienţi prezintă alte comorbidităţi asociate bolii: hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, dislipidemii, steatoză hepatică, afecţiuni foarte grave cae pun în pericol calitatea sănătăţii şi a vieţii pacienţilor.
Medicina modernă vorbeşte nu doar despre controlarea diabetului zaharat, ci şi despre remiterea acestuia. Există varii metode chirurgicale de tratament a obezităţii cu ajutorul cărora pacientul obez sau supraponderal pierde kilograme în plus şi se poate bucura de ameliorarea până la vindecare a anumitor boli metabolice. Faptele sunt confirmate, nu doar la nivelul ţării noastre, ci şi în înteaga lume, în cazul miilor de pacienţi operaţi.