Diagnosticare şi tratament în cazul bolii hemoroidale

Stabilirea unui diagnostic precis este un lucru esenţial fără de care nici o terapie adecvată nu se poate aplica în vederea vindecării. Iată câteva informaţii utile legate de diagnosticarea hemoroizilor, evoluţia şi complicaţiile bolii, precum şi tratamentul acesteia:

Complicaţiile bolii hemoroidale

Odată ce boala hemoroidală s-a instalat, va apărea şi durerea care poate avea diferite manifestări:

Diagnosticarea bolii hemoroidale

Primirea unui diagnostic corect este esenţială în cazul acestei afecţiuni, deoarece simptomele sale pot ascunde boli de o gravitate mai mare:

În cadrul consultaţiei, medicul specialist va efectua un tuseu rectal, apreciind prezenţa hemoroizilor sau a unei eventuale tumori şi starea mucoasei. Manevra poate reprezenta o procedură jenantă, însă este important de ştiut faptul că aceasta va fi efectuată în condiţii de intimitate, confort şi, bineînţeles, sterilitate.

În cazul în care vor exista unele suspiciuni, se va efectua o rectoscopie sau o clisma baritată. Rectoscopia presupune introducerea unui tub flexibil la nivelul rectului, procedură ulterioară unei clisme evacuatoare. Clisma baritată se va efectua, de asemenea, după o clismă evacuatoare, presupunând introducerea unei substanţe de contrast în interiorul colonului, substanţă care va putea favoriza vizualizarea unor eventuale leziuni cu ajutorul radiografiei.

Evoluţia bolii hemoroidale

Hemoroizii, în cazul în care nu sunt trataţi corespunzător, pot produce un disconfort permanent, iar simptomele pot să se accelereze periodic în pusee evolutive. Toate acestea vor avea drept efect alterarea stării generale până la apariţia unor dezechilibre psihice.

Deseori, se poate întâmpla ca respectarea unei diete şi a unei igiene stricte sa poată constitui singurul tratament necesar, în funcţie de cauza care provoacă hemoroizii. Pe de altă parte, în cazul în care simptomele sunt mai agresive şi boala evoluează, aspectul hemoroizilor modificându-se, medicul va prescrie cel mai potrivit tratament fiecărui pacient.

Tratamente pentru boala hemoroidală

Tratamentul medical este acela care va combate factorii ce au dus la apariţia afecţiunii, ameliorând simptomele. Este necesară respectarea unui regim alimentar echilibrat, deopotrivă, combaterea constipaţiei prin intermediul unor mijloace cât mai naturale. Este indicată evitarea utilizării de laxative.

Pentru combaterea durerii şi a stării de disconfort, se vor prescrie anumite medicamente, acestora fiindu-le asociat şi un tratament venotonic şi pentru scăderea presiunii la nivelul respectiv. Medicaţia este una simptomatică, aducând beneficii în stadiile iniţiale ale bolii. De asemenea, tot în cazul acestora, sunt recomandate băi de şezut cu ceai de muşeţel, venotonice, supozitoare, antiinflamatoare sau creme.

În cazul în care tratamentele conservatoare eşuează, complicaţiile care pot apărea odată cu această afecţiune sau hemoroizii în stadii avansate se vor trata prin procedee chirurgicale. Aşadar, acesta se efectuează pentru hemoroizii voluminoşi şi exteriorizaţi care manifestă sângerări periodice.

Există mai multe proceduri şi tehnici operatorii care au ca scop extirparea hemoroizilor sau a unei părţi din mucoasa canalului anal. Procedura chirurgicală se efectuează, în general, sub anestezie locală. Complicaţiile operaţiilor sunt extrem de rare şi includ hemoragia (poate surveni în urma operaţiei), infecţia (este prevenită cu ajutorul antibioticelor), incontinenţa anală (extrem de rară, apare în cazul unei operaţii pentru fisuri anale), stenoza anală (poate fi prevenită prin tactul rectal postoperator).

Postoperator, vor fi necesare următoarele:

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.