Dieta recomandată pacienţilor care suferă de boala varicoasă

Iată câteva sfaturi privind dieta zilnică pentru diminuarea varicelor şi pentru scăderea riscului de dezvoltare a venelor varicoase:

Consumul alimentelor care conţin fibre

Constipaţia poate atrage după sine încordarea sau ţinerea respiraţiei, în timpul eliminării conţinutului intestinului gros, fapt care va avea drept efect crearea unei presiuni mari asupra venelor rectului inferior. Acestea s-ar putea apoi deteriora cauzând hemoroizi şi vene varicoase.       

Consumul de fibre este extrem de benefic, iar pe măsură ce consumăm mai multe fibre, este necesar şi un consum mai sporit de lichide. Este esenţială înlocuirea făinii albe, a orezului alb şi a zahărului cu faină integrală de grâu, orez brun, orez sălbatic, miere, fructe. Astfel de schimbări în cadrul dietelor vor avea efecte benefice pentru sănătate, diminuând tensiunea arterială şi riscul de apariţie a diabetului zaharat. Fibrele din alimente ajută şi la diminuarea excesului de greutate, oferind o senzaţie puternică de saţietate.

Consumul alimentelor care conţin flavonoizi

Flavonoidul numit rutină consolidează vasele de sânge, fiind cel mai indicat în cazul venelor varicoase şi având rol vasoprotectiv, antiinflamator şi antitrombotic. Sursele naturale pentru acest flavonoid sunt: mărul, hrişca, cireşele, strugurii, murele şi caisele. Flavonoizii reprezintă pigmenţii plantelor, având multiple efecte benefice pentru sănătate, cel mai important fiind reducerea fragilităţii şi a permeabilităţii capilarelor. Astfel, se va diminua şi riscul dezvoltării de noi varice.

Diminuarea numărului de calorii

Pierederea în greutate este esenţială în dieta contra venelor varicoase. Aportul mare energetic este asociat cu creşterea riscului de apariţie a varicelor şi contribuie la apariţia supraponderii şi a obezităţii.

Consumul alimentelor bogate în vitamina C

Pacienţii cu vene varicoase sunt sfătuiţi să consume cât mai multe alimente care au în conţinutul lor vitaminele C şi E. Vitamina C este necesară în vederea fabricării elastinei şi a colagenului, ţesuturi conjunctive foarte importante care tonifică şi asigură sănătatea venelor varicoase.

Vitamina C stimulează circulaţia sanguină, iar deficitul acestei vitamine în organism este, de cele mai multe ori, asociat cu venele varicoase. Efectele benefice ale vitaminei C asupra vaselor sanguine sunt potenţate de consumul acesteia în asociere cu vitamina E.

Consumul unei cantităţi suficiente de lichide

În cazul în care se consumă alimente foarte bogate în fibre, în vederea evitării constipaţiei şi a formării venelor varicoase, va fi necesar şi un consum suficient de lichide, în special de apă. În caz contrar, efectul fibrelor va fi unul opus, constipaţia se va agrava şi încordarea va creşte presiunea exercitată asupra venelor. Se mai recomandă evitarea consumului băuturilor alcoolice, a ceaiului şi a cafelei, fiindcă acestea deshidratează organismul.

Consumul produselor care conţin bioflavonoide

Bioflavonoidele reprezintă compuşi care se găsesc în plante şi care conferă legumelor şi frecutelor culorile, oferind, totodată, protecţie împotriva insectelor şi a microbilor. Diverse studii şi cercetări au demonstrat faptul că proprietăţile acestor substanţe protejează atât plantele, cât şi oamenii.

Studiile au evidenţiat o legătură între consumul de bioflavonoide pe termen mai lung şi optimizarea aspectului venelor varicoase. Se presupune că efectele benefice ale acestora rezultă din capacitatea lor de întărire a pereţilor vasleor de sânge şi de prevenţie a stresului oxidativ provocat de radicalii liberi din interiorul vaselor sanguine.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.