Dietele sănătoase optimizează greutatea şi reduc riscurile de boli vasculare la copiii surpaponderali

Obezitatea şi surpaponderea continuă să facă mult rău atât persoanelor adulte, cât şi copiilor. Studii recente extrem de importante au demonstrat faptul că o dietă sănătoasă poate optimiza greutatea şi poate reduce riscurile de declanşare a bolilor de inimă în cazul copiilor supraponderali.
O echipă de cercetători condusă de Cleveland Clinic a constatat că copiii supraponderali care au urmat un model de alimentație sănătoasă şi-au îmbunătățit semnificativ greutatea și au redus o varietate de riscuri de boli cardiovasculare.
Studiul, care a fost publicat de curând în Journal of Clinical Pediatrics, a analizat părinți și copii pe tot parcursul procesului.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, obezitatea afectează acum 1 din 5 copii și adolescenți din Statele Unite. Copiii care sunt obezi sunt mai predispuși la tensiune arterială crescută și colesterolul ridicat – aceştia sunt factori puternici de risc pentru bolile cardiovasculare. Obezitatea la adulți este asociată cu un risc crescut de apariție a mai multor afecțiuni grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.
Potrivit notelor oficiale, timp de un an, cercetătorii au studiat modificarea markerilor de risc ai bolilor cardiovasculare asociată cu trei tipare de alimentație sănătoasă la 96 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 95%.
Pentru o reîmprospătare a memoriei, indicele de masă corporală (IMC) reprezintă indicatorul oficial de calculare a greutăţii corporale ideale, în funcţie de o anumită înălţime dată, fiind, practic, un raport bazat pe greutatea şi înălţimea fiecărei persoane. IMC stabileşte grupa de greutate în care se încadrează o persoană, adică gradul obezităţii.
Desfăşurarea studiului şi concluzii
Ȋn cadrul studiului, cele trei modele de alimentație sănătoasă au fost dieta American Heart Association, dieta mediteraneană și dieta pe bază de plante. Toate cele trei au accentuat alimentele integrale, fructele și legumele și au adăugat o limită de sare, carne roșie și alimente procesate.
Toate cele trei diete au fost asociate cu îmbunătățiri ale greutății, tensiunii arteriale sistolice și diastolice, a colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate mică.
Autorul principal al studiului Michael Macknin, profesor de pediatrie la Cleveland Clinic Lerner College of Medicine a declarat următoarele: „Acest studiu ajută la evidențierea importanței începerii unor modele de alimentație sănătoasă cât mai devreme posibil în cazul copiilor. Știm că bolile cardiovasculare încep în copilărie, iar modelele alimentare ale copiilor sunt mai ușor de modelat decât la adolescenți și adulți.”
Comitetul pentru nutriție al Academiei Americane de Pediatrie recomandă copiilor sănătoși de 2 ani și mai mult să urmeze o dietă săracă în grăsimi (30 la sută din calorii din grăsimi).
La final, mai este important de menţionat şi faptul că procesul bolilor de inimă începe în copilărie, prevenirea ar trebui să înceapă și ea tot aici. O mare majoritate a bolilor de inimă se datorează factorilor de risc modificabili sau controlabili, deci este important ca copiii să înțeleagă că sunt în mare parte responsabili pentru sănătatea lor.