Două tipuri de obezitate, analizate de experți – Diagnosticarea nuanțată a obezității

Conform ultimelor cercetări, experții au reușit să identifice două tipuri de obezitate. Unul dintre acestea este cel mai periculos pentru sănătatea noastră, potrivit studiului recent la care vom face referire mai jos.

Obezitatea este o afecțiune cu care umanitatea se confruntă de foarte mult timp, acesta fiind și motivul pentru care experții dezvoltă tot mai multe cercetări ȋn domeniu. Un nou studiu efectuat de către experți recent analizează două tipuri de obezitate, ȋn urma unei categorisiri mult mai drastice comparativ cu cele care au fost făcute până acum. Aceste două tipuri de obezitate exercită efecte diferite asupra organismului uman, efecte care diferă și ȋn intensitate.

Rezultatele studiului menționat mai sus prezintă o importanță crescută datorită faptului că această descoperire prezintă o abordare mai nuanțată a diagnosticării afecțiunilor de sănătate asociate cu greutatea. Mai mult decât atât, rezultatele ultimelor cercetări ar putea duce la modalități mai personalizate de a trata diversele tipuri de obezitate.

Primul lucru care ar trebui menționat este acela că cercetătorii care au luat parte la studiu sunt de părere că asocierea obezității numai cu indicele de masă corporală (IMC) reprezinta o abordare mult prea simplistă a problemei și ar trebui luate ȋn considerare mai multe aspecte. Studiul la care vom face referire ia ȋn considerare mai multe variații biologice ale fiecărei persoane care a fost diagnosticată cu obezitate.

Desfășurarea studiului

Pe parcursul studiului, au fost identificare două tipuri de obezitate. Unul dintre acestea se caracterizează printr-o masă a grăsimii mai considerabilă, pe când celălalt implică și o masă musculară cu grăsime, dar și o masă musculară mai slabă.

Al doilea tip de obezitate a fost asociat cu un grad de inflamație mult mai crescut. Cum se știe deja, inflamațiile reprezintă un pericol extrem pentru sănătate, favorizând chiar și cancerul.

J. Andrew Pospisilik, unul dintre autorii studiului și un cercetător în epigenetică a avut de făcut câteva observații extrem de interesante ȋn cadrul cercetărilor. Acesta studiază și boală metabolică la Institutul Van Andel din Michigan. El a afirmat faptul că există două tipuri de obezitate, conform acestui studiu, iar fiecare dintre ele are propriile caracteristici moleculare și fiziologice, mai mult sau mai puțin severe. Analizarea datelor legat de acestea ȋntr0un mod riguros ar putea permite medicilor o diagnosticare mai precisă a pacienților și aplicarea unor metode de tratament al obezității mult mai personlizat pentru fiecare pacient ȋn parte.

Experții au utilizat date de la 153 de perechi de gemeni, ȋn cadrul studiului. Este esențial de menționat și faptul că aceste date au fost colectate de proiectul de cercetare TwinsUK.

Cercetătorii au descoperit patru subtipuri metabolice care influențează masa corporală: două dintre acestea sunt predispuse la slăbire și două sunt predispuse la obezitate.

Concluziile studiului și importanța markerilor epigenetici

Studiul a evidențiat rezultate importante pentru sănătate care sugerează că alături de dietă, contează foarte mult și moștenirea genetică, alături de mediul de viață.

Printre explicațiile pe care le oferă studiul se află markerii epigenetici – aceștia desemnează modificări aduse moleculelor de ADN care schimbă modul de citire a genelor. Epigenetica reprezintă motivul pentru care gemenii cu același cod ADN nu sunt întotdeauna identici.

Studiile la indivizi „identici” din punct de vedere genetic indică faptul că până la 50% din variația trăsăturilor complexe nu poate corelată cu genetica sau mediul de trai. Mecanismele care generează această variație fenotipică „inexplicabilă” rămân în mare parte necunoscute.

Concluziile studiului afirmă faptul că dintre cele două tipuri de obezitate descoperite, unul este declanșat de motive care țin de epigenetică, fiind marcat de semne inflamatorii ridicate, niveluri ridicate de insulină și o semnătură epigenetică mult mai pronunțată. Astfel, al doilea tip de obezitate, cel care este legat de producerea de inflamații ȋn corp este cel mai periculos și se declanșează întâmplător.

Creșterea excesivă a greutății a fost caracterizată prin creșteri coordonate ale grăsimii și ale masei. Rezultatele acestea sunt diferite față de cele raportate ȋn studii anterioare.

Ceea ce arată studiul de fapt este că pentru diverse tipuri de obezitate există și diferite tratamente. Ele implică modificări ale dietei, de exemplu, sau intervenții chirurgicale pentru obezitate. Acestea au efecte diferite în funcție de tipul de obezitate de care suferă o persoană.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.