Eliminarea excesului de greutate poate proteja de Covid 19 – Beneficiile unei greutăţi sănătoase

Am început un nou an şi, din păcate, subiectul pe care îl vedem peste tot în media rămâne noul coronavirus şi multiplele sale variante descoperite de curând. Pandemia încă nu s-a încheiat, iar experţii fac tot ce le stă în putinţă pentru a readuce normalitatea în vieţile noastre.

Deja este un fapt ştiut acela că obezitatea reprezintă o problemă extrem de gravă de sănătate, o problemă care atrage dupa sine multe alte neplăceri şi o calitate scăzută a vieţii, mai ales în timpul acestei pandemii.

CNN a publicat de curând un articol în care era analizat faptul că, pe perioada sărbătorilor, oamenii au fost nevoiţi să aibă grijă de silueta lor, atât din cauza faptului că mesele au fost foarte îmbelşugate, dar şi din cauza pandemiei.

Precum am repetat deja, persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate au un risc mult mai mare de a dezvolta simptome mult mai severe din cauza Covid-19 sau pot chiar deceda. CNN menţionează un nou studiu care sugerează că pierderea în greutate poate reduce acest risc.

Epidemia de obezitate şi pandemia de coronavirus

CNN scrie că epidemia de obezitate a fost o amenințare pentru sănătatea americanilor de ani de zile, dar şi pentru oricine care s-a confruntat cu ea din întreaga lume.

Este a doua cauză de deces care poate fi prevenită, după fumat, potrivit experţilor. Cu Covid-19, totul devine și mai periculos. Un studiu a constatat că 30% din spitalizările cauzate de Covid-19 au avut loc la persoanele care erau diganosticate în prealabil cu obezitate.

Clinica de obezitate unde lucrează Dr. Fatima Cody Stanford din Boston are o listă de așteptare de peste 1.000 de persoane. Această listă a crescut mult odată cu pandemia. „Suntem copleșiți de volumul de pacienți care au făcut cu adevărat acea legătură între obezitate și Covid și nevoia ca aceștia să beneficieze de îngrijire adecvată”, a spus Cody Stanford, care este și profesor asistent la Harvard Medical School.

Obezitatea şi riscul de Covid 19 cu simptome severe

Potrivit ultimelor studii, persoanele cu obezitate riscă cu 46% mai mult de a se îmbolnăvi de Covid-19.

S-a constatat că sunt, de asemenea, mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de forme grave ale bolii confruntându-se cu un risc cu 113% mai mare de a fi spitalizate, cu un risc cu 74% mai mare de a avea nevoie de tratament la TI și – poate cel mai îngrijorător dintre toate – cu 48% un risc crescut de deces.

Un alt studiu menţionat de acelaşi articol postat de CNN vorbeşte despre o creștere directă a riscului de-a fi internat la terapie intensivă, creştere care este direct proporţională cu gradul de obezitate sau nivelul de suprapondere a pacientului. Mai multe studii au evidenţiat faptul că o greutate normală poate diminua toate aceste riscuri serioase pentru sănătate pe care le-am expus mai sus.

„Nu există nicio îndoială, în studiile controlate cu persoane care suferă de obezitate și au insuficiență cardiacă, că dacă trec printr-un program de scădere în greutate sau un program de exerciții fizice sau o combinație între acestea, vom găsi dovezi că pierderea în greutate este un lucru bun” – aceasta este afirmaţia dr. David Kass de la Johns Hopkins Medicine.

Concluziile celor mai recent studii au evidenţiat faptul că obezitatea este un factor de risc modificabil pentru severitatea infecţiei cu Covid 19.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.