Despre obezitatea Informații medicale / Articole 16/07/2019
Epidemia de obezitate este cȃt se poate de realǎ, dar nu și soluțiile pentru combaterea ei
Obezitatea reprezintǎ o problemǎ realǎ la nivel global, devenind o adevǎratǎ epidemie. Din pǎcate, ȋnsǎ, de foarte multe ori, aceastǎ problemǎ majorǎ de sǎnǎtate este privitǎ ca un eșec personal ceea ce este extrem de greșit.
Atitudinile negative sunt din ce ȋn ce mai numeroase, iar cea mai des ȋntȃlnitǎ este aceea cǎ persoanele care suferǎ de obezitate au ajuns așa din propria lor vinǎ. O altǎ percepție greșitǎ este aceea cǎ dacǎ o persoanǎ care suferǎ de obezitate se hotǎrǎște sǎ se vindece acest lucru este unul extrem de facil și „trebuie doar sǎ-și dorești.”
O mulțime de medici și o mare parte a societǎții emit judecǎți greșite despre aceastǎ problemǎ de sǎnǎtate, a afirmat Yoni Freedhoff, co-fondator al Institutului Medical Bariatric din Ottawa, Canada.
Modificarea stilului de viațǎ are capacitatea de a trata și preveni o mulțime de probleme de sǎnǎtate, dar singura dinrte aceste probleme despre care este foarte ușor sǎ discute și sǎ se blameze pacienții este obezitatea, potrivit lui Freedhoff.
Obezitatea reprezinǎ un prilej de batjocurǎ
Pe micile sau marile ecrane, personajele care suferǎ de obezitate nu apar de prea multe ori, ȋnsǎ dacǎ ele apar, sunt descrise ca fiind personaje leneșe sau singuratice și demne de a fi batjocorite.
Deoarece această formă de discriminare este acceptată de mediul social, impulsul nostru este să râdem la astfel de glume legate de persoanele cu obezitate și mai mult, când se subliniază că o astfel de reacție poate fi dăunătoare, acuzǎm o cultură extrem de sensibilă sau considerǎm problema o chestiune de corectitudine politică extremă. Mai simplu spus, ni se pare ca nu mai putem face glume pe seama unor astfel de persoane din cauza unei corectitudini politice aparente.
Astfel de lucruri sunt extrem de nocive, fiindcǎ de foarte multe ori, persoanele ȋn cauzǎ care sunt obeze sau se considerǎ supraponderale sunt mai predsipunse la sinucidere sau depresie.
Mȃncarea ne poate ucide
Cu toate acestea, ceea ce mâncăm este ceea ce ne ucide. Potrivit unui studiu major publicat recent în revista medicală The Lancet, dietele nesǎnǎtoase ucid mai mulți oameni decât tutunul: 11 milioane de persoane la nivel global în fiecare an.
Obezitatea a fost corelatǎ cu un risc crescut de apariție a altor boli, incluzând anumite tipuri de cancer, boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet zaharat de tip 2.
Deși există diverse atitudini pe care oamenii le pot adopta pentru a sprijini sănătatea, problema obezității este mult mai mare și depǎșește individul ȋn sine. Alimentele sunt inevitabil promovate peste tot, publicitatea este omniprezentă și există o presiune copleșitoare pentru consumul acestora.
Este absolut absurd să credem că actuala criză a obezității la nivel global a fost cauzată de un deficit de voință, potrivit experților.
Lipsǎ de voințǎ?
Este extrem de greșit cǎ o mulțime de oameni ȋncǎ vǎd obezitatea ca pe o condiție de sǎnǎtate izvorȃtǎ din lipsa de voințǎ. Trǎim ȋntr-o lume ȋn care toate rafturile magazinelor și publicitatea nu mai permit ideii de „moderație” sǎ fie una valabilǎ.
Drept consecințǎ a ronțǎitului continuu, a consumului de diverse snack-uri, mulți dintre noi au pierdut conștiința senzației de foame. Mȃncȃnd cȃte ceva toatǎ ziua, nu mai știm cum e sa ne fie foame.
Mǎsurile de ȋmpiedicare a obezitǎții ar trebui sǎ fie foarte mult extinse pentru a susține individul ȋn lupta sa cu problemele de sǎnǎtate. Nu este de ajuns sǎ blamǎm individul care suferǎ de obezitate, spunȃnd cǎ este vina sa ca a ajuns așa și cǎ nu se vindecǎ.
Metode definitive pentru tratamentul obezitǎții existǎ, din fericire (chirurgia bariatricǎ), dare lipsesc cele de prevenție a acestei afecțiuni de sǎnǎtate.