Exerciţiile fizice pot reduce inflamaţiile în cazul persoanelor care suferă de obezitate

Exerciţiile fizice pot reduce inflamaţiile în cazul persoanelor obeze, modificând diverse caracteristici ale sângelui lor, conform unui studiu publicat în The Journal Of Physiology.

Obezitatea este o problemă la nivel global, iar aproximativ o treime din adulţi sunt afectaţi. Afecţiunea creşte riscul pentru diverse probleme ale sănătăţii cum ar fi bolile de la nivelul inimii şi diabetul de tip 2. Multe dintre problemele de sănătate legate de obezitate sunt rezultate ale inflamaţiilor cronice. Inflamaţia este un proces natural al corpului ca răspuns la diverşi agenţi negativi, dar în cazul persoanelor obeze, inflamaţia poate deveni un proces pe termen lung, cronic, şi poate afecta în mod negativ ţesuturile sănătoase.

Unele celule din sânge pot cauza inflamaţii, iar dacă aceste celule se înmulţesc în corp, ele pot ajunge şi în diverse organe provocând probleme la nivelul acestora. Celulele sângelui care cauzează inflamaţii sunt formate din celulele stem din organism.

Studiul recent la care am facut referire mai sus este primul de acest fel care evidenţiază faptul că exerciţiile fizice alterează caracteristicile acestor celule care pot cauza în final inflamaţii.

Exerciţiile fizice pot îmbunătăţi sănătatea persoanelor obeze

Aceste rezultate constituie o explicaţie nouă a felului în care exerciţiile fizice pot îmbunătăţi sănătatea persoanelor adulte care suferă de obezitate.

O serie de persoane tinere cu o greutate normală şi altele care sufereau de obezitate au constituit subiecţii studiului în cauză. S-au efectuat diverse analize ale acestora înainte şi după un program de exerciţii fizice care a durat 6 săptămâni. Programul de exerciţii fizice a constat în trei plimbări cu bicicleta sau trei şedinţe de alergări pe bandă în fiecare săptămână, iar fiecare sesiune dura circa 60 de minute.

S-a colectat sânge de la persoanele care au participat la studiu înainte şi după exerciţiile fizice pentru cuantificarea celulelor stem din sânge. Rezultatele au demonstrat că exerciţiile fizice au redus numărul celulelor stem care erau asociate cu formarea tipului de celule responsabile de apariţia inflamaţiilor în corp.

Investigaţii viitoare

Echipa de cercetători este acum interesată de determinarea felului în care aceste schimbări la nivel celular pot optimiza funcţionarea muşchilor şi a grăsimii implicate în consumul de energie şi procesul de stocare a sa în cazul persoanelor care suferă de obezitate.

Experţii vor investiga, de asemenea, dacă aceste efecte asupra celulelor se mai observă şi în cazul altor condiţii cronice asociate cu inflamaţia crescută din corp.

Dr. Michael De Lisio a fost impresionat la modul plăcut de impactul pe care l-au avut exerciţiile fizice pentru participanţii la acest studiu. Acest studiu este important după părerea experţilor pentru că ajută comunitatea medicală şi nu numai să înţeleagă felul în care exerciţiile fizice optimizează starea de sănătate a persoanelor care suferă de obezitate.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.