Experţii au descoperit o nouă enzimă care ar putea sprijini lupta contra obezităţii

Oamenii de ştiinţă de la Brown University au descoperit prezenţa unei noi enzime în ţesutul adipos care are capacitatea de a regulariza inflamaţia. Enzima este cunoscută sub denumirea de SNRK şi ar putea sprijini lupta împotriva obezităţii.

Cum funcţionează SNRK?

Experţii au descoperit faptul că SNRK accelerează metabolismul în ţesutul adipos maro şi suprimă inflamaţia în cel alb. Studiul a fost publicat în Diabetes and a fost condus de Jie Li, expert cercetător în epidemiologie la Brown University şi de Bing Feng, cercetător asociat la şcoala medicală Warren Alpert din cadrul Brown University şi la spitalul de Diabet şi Endocrinologie din Rhode Island.

Grăsimea maro versus ţesutul adipos alb

Trupul nostru include două tipuri de grăsime sau ţesut adipos. Țesutul adipos alb este o rezervă de energie a organismului şi un izolator termic ce conţine o picătură mare de lipide cu trigliceride. Grăsimea maro conţine mai multe picături mici de lipide cu un procentaj mai mare de mitocondrii, de unde provine şi culoarea maronie mai închisă.

Grăsimea albă stochează caloriile în exces şi este asociată cu obezitatea, iar ţesutul adipos maroniu arde caloriile pentru a produce căldură. Aceasta din urmă a constituit o zona de interes major pentru cercetători ca o modalitate de combatere a obezităţii.

Potrivit acestui ultim studiu ar putea exista beneficii duble dacă s-ar putea descoperi o metodă de a creşte producţia de SNRK în ţesutul adipos. Rolul SNRK în inflmaţii şi homeostaza energetică adipoasă nu este cunoscut încă. Echipa de cercetători a identificat SNRK ca o enzimă care regularizează fiziologia ambelor tipuri de grăsime. Aceasta poate diminua inflamaţia din ţesutul adipos alb şi pe de altă parte va promova capacitatea ţesutului adipos maro de a arde caloriile.

Probele preliminarii de natură genetică sugerează că enzima ar putea favoriza apariţia unui tratament care să o implice în lupta contra obezităţii şi a complicaţiilor sale.

Simin Liu, profesor de epidemiologie la Brown University a afirmat că prin reducerea inflamaţiilor în grăsimea albă s-ar putea calma complicaţiile asociate obezităţii precum rezistenţa la insulină. Ar putea, totodată, creşte metabolismul ţesutului adipos maro fapt ce ar conduce la pierderea în greutate.

SNRK a fost descoperită pentru prima dată în ţesutul adipos de către autorul acestui studiu, profesorul Haiyan Xu, în perioada în care acesta era un cercetător la Laboratorul de Epidemiologie Moleculară şi Nutriţie a Brown University, secţia de Sănătate cardiometabolică globală.

Studiile iniţiale ale cercetătorului au demonstrat faptul că această enzimă a avut un rol important în eliminarea inflamaţiilor, dar a fost nevoie de mai multe cercetări pentru a căpăta o viziune mai amplă a rolului acestei enzime în cadul ţesutului adipos.

Ȋn concluzie, rezultatele finale sugerează faptul că enzima SNRK ar putea constitui un tratament pentru eliminarea epidemiei de obezitate şi a complicaţiilor aferente acestei probleme severe.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.