Despre obezitatea Informații medicale / Articole 31/10/2016
Factorii preoperatori asociaţi cu eliminarea excesului de greutate în urma intervenţiei de bypass gastric
Sciencedaily relatează rezultatele obţinute în urma evaluării legăturilor dintre factorii anteriori intervenţiei de bypass gastric şi rezultatele pe termen lung ale procedurii bariatrice pentru eliminarea excesului de greutate. Iată ce au descoperit cercetătorii în domeniu:
Un studiu publicat online de către JAMA Surgery, a evidenţiat rezultatele unui studiu legat de eliminarea excesului de greutate. Michelle R. Lent, doctor la Clinica Geisinger din Danvile, California, alături de colegii săi, au evaluat asocierea dintre diverşi factori clinici preoperatori şi rezultatele pe termen lung privind pierderea în greutate în urma intervenţiei de bypass gastric.
După intervenţiile bariatrice, expectanţele se situează în jur de 30-40% pierderi din greutatea totală a pacienţilor cu obezitate şi până la 67% diminuarea excesului de ţesut adipos, în funcţie de tipul de intervenţie bariatrică ales. Însă, traiectoria eliminării excesului de ţesut adipos în urma procedurilor de tip bariatric este una fluctuantă, neuniformă, iar unii pacienţi nu reuşesc să atingă rezultatele şi aşteptările propuse şi dorite. Factorii preoperatori de care depind toate acestea nu au fost înţeleşi pe deplin până în prezent.
Pentru studiul mai sus menţionat au fost incluşi în program 726 de pacienţi care au fost urmăriţi încă dinaintea efectuării procedurii de bypass gastric şi apoi înca 7-12 ani după operaţie. Elementele de interes pentru cercetători au inclus procentajul pierderilor de greutate şi examinarea factorilor clinici preoperatori extraşi din dosarele medicale ale pacienţilor, factori care se refereau la medicaţii diverse pe care pacienţii le consumau, comorbidităţi, rezultatele testelor de laborator, elemente demografice şi altele.
Participanţii la studiu au inclus un procent de 83% femei cu un index de masă corporală de 47.5. Din momentul operaţiei bariatrice până după 9 ani de la finalizarea acesteia, pacienţii au manifestat o pierdere de greutate medie de aproximativ 22.5%.
Cercetătorii au observat faptul că insulina utilizată înainte de operaţie, fumatul preoperator şi consumul a circa 12 sau mai multe medicaţii în perioada dinaintea efectuării intervenţiei au fost factori asociaţi cu rezultate mai bune pe termen lung după operaţie. Factori precum hiperlipidemie, vârstă înaintată şi un indice de masă corporală mai ridicat au fost asociaţi cu rezultate postoperatorii mai slabe pe termen lung.
Autorii studiului au concluzionat că una dintre posibilele explicaţii pentru care participanţii care au consumat diverse medicaţii preoperator au manifestat rezultate mai bune după intervenţie pe termen lung în ceea ce priveşte eliminarea excesului de greutate au legătură cu interacţiunea mai mare dintre ei şi cadrele medicale. Motivul este că acestea erau nevoite să se ocupe de multiple condiţii de sănătate ale pacienţilor, legătura dintre ei devenind una mai consolidată. Mai este nevoie de studiul diverselor medicaţii pentru stabilirea unei relaţii mai concrete între consumul acestora şi rezultatele operaţiilor bariatrice pe termen lung.
La fel, s-a demonstrat şi faptul că pacienţii care aveau o istorie a uzului de insulină preoperator au avut rezultate mai bune privind pierderea în greutate pe termen lung. Faptul a fost explicat tot prin interacţiunea sporită a pacienţilor cu cadrele medicale care se ocupau de condiţia lor de sănătate mai des.
Per ansamblu, un număr redus de factori clinici preoperatori au fost asociaţi cu rezultate bune pe termen lung privind eliminarea excesului de greutate. Mai sunt necesare studii şi cercetări care să explice şi sa aprofundeze concluziile acestui stdiu, mai ales în ceea ce priveşte uzul preoperator de insulină. Diverse investigaţii cu privire la o posibilă legătură între factori psihosociali şi comportamentali preoperatori ar putea fi de folos pentru identificarea pacienţilor cu risc mai mare de a avea rezultate mai slabe pe termen lung, în urma unor intervenţii bariatrice.