Factorii psihologici implicaţi de obezitate

Iată implicaţiile pe care factorii de natură psihologică ȋi au ȋn suprapondere sau obezitate şi, de asemenea, felul ȋn care aceste condiţii pot afecta psihicul pacienţilor:

Factorii psihologici deţin o importanţă majoră ȋn declanşarea obezităţii. Deşi este deja un fapt cunoscut acela că obezitatea are o multitudine de cauze, una dintre acestea, este, fără doar şi poate, cauza simplă a supraalimentaţiei. Pacienţii consumă mult mai multe alimente decât are nevoie organismul lor. Astfel surplusul caloriilor ajunge să se depoziteze ȋn ţesutul adipos, ceea ce determină acumulări treptate ȋn greutate.

Acest consum exagerat de mâncare poate avea cauze de natură psihologică, de pildă, stări de anxietate sau de depresie, diferite traume, tulburări de natură emoţională sau chiar anumite autoconstrângeri. Paleta diversă de cauze poate influenţa comportamentul alimentar al unei persoane. Astfel, multe persoane supraponderale sau care suferă de obezitate recunosc că, ȋn momentul ȋn care simt tristeţe, anxietate, depresie sau tensiune, tind să consume cantităţi mai mari de mâncare.

În alte cazuri, după ce unele persoane finalizează cura de slăbire foarte restrictivă pe care şi-au impus-o pentru o anumită perioadă de timp, vor ingera ȋntr-un mod compulsiv alimente, fapt car va avea drept urmare o reacumulare a kilogramelor ȋn plus. Psihicul unei personae care a recurs la acest fel de diete extrem de restrictive interpretează aceste lucruri ca pe un fel de constrângeri autoimpuse, la modul conştient, ca un fel de perioadă de abstinenţă care, totuşi, se va ȋncheia după un timp (când se atinge rezultatul dorit ȋn materie de greutate). După terminarea unei astfel de diete, persoana respectivă ȋşi ȋnchipuie că ȋi este permis să consume orice alimente ȋn orice cantităţi drept un fel de recompensă pentru faptul că a urmat cu cea mai mare stricteţe cura de slăbire şi a atins scopurile dorite. Lucrul care, de cele mai multe ori, scapă conştinetizării, este acela că, ȋn acest fel, va urma din nou acumularea kilogramelor ȋn plus, fapt care va demoraliza şi va conduce la instalarea sentimentului de eşec. Psihicul este, ȋn acest mod, influenţat negativ şi se instaleaza stări de disperare, neputinţă sau depresie.

Mai exista o cursă ȋn care, din păcate, multe persoane ajung să cadă: neadoptarea unui regim sănătos, ȋnsă consumarea a unor cantităţi foarte mici de alimente şi ignorarea senzaţiei de foame pot conduce la ignorarea senzaţiei de saţietate, totodată. Astfel, se vor consuma mult mai multe alimente decât este nevoie, urmarea fiind, bineȋnteles, recâştigarea kilogramelor eliminate.

Este un fapt foarte des ȋntâlnit, acela că, după finalizarea unei cure de slăbire, persoana respectivă va acumula din nou kilogramele pe care a reuşit să le piardă. Acest lucru este datorat faptului că organismul reacţionează astfel: ȋnfometarea va conduce la supraalimentare şi va ȋncetini metabolismul, astfel, fiind favorizată accentuarea ţesuturilor adipoase.

Pentru ca pacienţii să nu acumuleze din nou kilogramele ȋn plus, ȋn urma unei cure de slăbire, este necesar şi recomandat ca aceştia să ȋşi schimbe comportamentul alimentar şi să dea startul unui program regulat de exerciţii fizice. De multe ori, ȋn astfel de situaţii, suportul psihologic este mai mult decât necesar, pentru a nu exista riscul unei recăderi. Strategiile unui suport de natură psihologică includ: monitorizarea strictă a obiceiurilor alimentare chiar de către pacient, controlarea stimulilor alimentari, modalităţile de a suporta situaţiile stresante. Suportul familiei, al prietenilor, al medicului psiholog este extrem de important ȋn cazul pacienţilor care suferă de obezitate, şi nu ȋn ultimul rând, este esenţială motivaţia destul de puternică a acestora.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.