Filmele pentru copii promovează dietele nesănătoase şi stimgatizează obezitatea şi supraponderea

Deşi filmele pentru copii par uneori extrem de inocente în ochii adulţilor, noi studii au investigat dacă acestea promovează atitudini pozitive vizavi de alimentaţia sănătoasă şi tema obezităţii. Din păcate, se pare că se întâmplă exact inversul.

Obezitatea în rândul copiilor este o problemă din ce în ce mai stringentă. Studiile recente au dezvăluit faptul că 32% dintre tinerii de 19 ani sunt supraponderali şi 17% suferă de obezitate. Unele cercetări au estimat că până în anul 2025, în jur de 268 de miliarde de copii cu vârste între 5 şi 17 ani vor fi supraponderali în întreaga lume, iar acest fapt este o problemă majoră de sănătate.

Ȋn SUA, există multe cauze majore pentru care copiii acumulează exces de greutate. Acestea includ comportamentul părinţilor faţă de copii, reclamele, şi faptul că în ziua de azi sedentarismul atinge cote alarmante. Alt factor învinuit pentru apariţia supraponderii şi a obezităţii este timpul petrecut în faţa ecranului de TV şi al calculatorului. Timpul îndelungat petrecut de un copil în faţa TV-ului sau al calculatorului este asociat cu un IMC mai mare.

Timpul petrecut în faţa ecranului, IMC-ul şi conţinutul filmelor

Legătura dintre timpul în faţa ecranului şi IMC este cauzată de mai mulţi factori: reclamele, mâncatul în faţa show-urilor de TV şi în timpul vizionării filmelor şi faptul că timpul petrecut astfel înlocuieşte activităţile fizice. Un nou studiu publicat în Jurnalul Pediatrics a studiat posibilitatea existenţei a unui alt factor – felul în care filmele influenţează percepţia copiilor asupra mâncării şi a imaginii corporale.

Studiul a evaluat cât de des apar în filme reclame care promovează obezitatea şi mesage care stigmatizează greutatea unei persoane.

Ȋncă nu este pe deplin clar daca astfel de lucuri afectează copiii care văd acest tip de conţinut. Dar, studii mai vechi au demonstrat, de pildă, că expunerea la un conţinut cu teme sexuale şi cu consum de alcool în media poate conduce la modificarea comportamentului tinerilor, aşadar nu este deplasat să presupunem şi faptul că supoziţia de mai sus este una plauzibilă.

Conţinutul filmelor pentru copii promovează alimentaţia nesănătoasă şi ia în derâdere greutatea unei persoane

Ȋntr-un studiu mai vechi s-a demonstrat că un astfel de conţinut care stigmatiza obezitatea nu era doar prezent dar şi prevalent în majoritatea filmelor pentru copii din 2006 până în 2010.

Cercetătorii au demonstrat că filmele pentru copii prezintă activităţi sedentare şi nesănătoase, consumul alimentelor dăunătoare sănătăţii şi stigmatizarea obezităţii sau supraponderii. Interesul public pentru obezitate şi discriminările cresc iar noul studiul urmăreşte să actualizeze descoperirile anterioare şi să evaluzeze dacă au avut loc anumite schimbări pozitive sau negative.

Echipa de cercetători a analizat 31 de filme pentru copii din perioada 2012-2015, iar fiecare film a fost împărţit în scene de câte 10 minute şi analizat. Specialiştii au notat fiecare scenă care conţinea obiecte, comportamente sau activităţi care erau asociate cu statutul greutăţii copiilor sau cu porţii prea mari de mâncare, băuturi carbogazoase sau mâncatul în faţa TV-ului.

Cercetătorii au căutat, de asemenea, în scene portretizări negative ale activităţilor fizice şi ale alimentelor sănătoase şi nutritive, precum şi stigmatizarea supraponderalilor. Observatorii au identificat o mulţime de exemple negative în filme. Spre exemplu, în filmul numit Inside Out un tată încearcă să îşi convingă copilul să mănânce broccoli, iar fetiţa din film este ameninţată că dacă nu mănâncă nu va primi desert. Aceasta aruncă farfuria pe jos într-o criză de nervi, ceea ce denotă foarte clar o stigmatizare a alimentaţiei sănătoase de către copil.

Alte filme cum ar fi The SpongeBob Movie: Sponge Out Of Water conţin exemple negative mult mai subtile. De pildă, se arată o imagine panoramică a interiorului unui restaurant cu burgeri unde două personaje se privesc iubitoare ochi în ochi în timp ce consumă burgeri. Ȋn fundal, se poate observa un peşte deloc atrăgător cu o burtă considerabilă care şade singur la una din mese. Când doreşte să muşte din burgerul său, scanul pe care şedea se rupe, fapt care denotă o stigmatizare puternică a persoanelor supraponderale.

Ȋncotro ne îndreptăm?

Ȋn toate filmele studiate a existat măcar o singură scenă care promova alimentaţia nesănătoasă ş stigmatiza persoanele supraponderale sau obeze. Ceea ce este şi mai interesant este faptul că aceste filme studiate comparativ cu alte filme din perioada 2006-2010 au demonstrat că incidenţa unor astfel de imagini este într-o continuă creştere vertiginoasă.

Deşi în cadrul acestor filme apărea şi mâncare sănătoasă, aceasta era portrezită ca fiind ataşată unor reacţii negative din partea personajelor. Alimentele nesănătoase erau tot timpul evidenţiate într-o lumină pozitivă, de pildă fiind oferite personajelor pe post de recompensă sau erau consumate în momente de sărbătoare.

Din păcate aceste filme arătau personajele supraponderale sau obeze într-o lumină proastă, de cele mai multe ori având asociat şi un nivel de inteligenţă mai scăzut faţă de alte personaje din film. De exemplu, Patrick din SpongeBob era aproape tot timpu evidenţiat ca fiind prostuţ şi leneş.

Noul studiu nu doreşte să măsoare cu exactitate felul în care toate aceste imagini şi scene ar influenţa comportamentul copiilor. Pe de altă parte, studiul şi-a propus să evidenţieze elementele negative care le sunt oferite pe tavă copiilor în astfel de filme. Cum am mai spus şi mai devreme, felul în care astfel de scene ar influenţa comportamentul celor mici mai necesită studii şi analize mai amănunţite. Dar, pe de altă parte, bazându-ne pe faptul că scenele de sex şi violenţă din filme pot influenţa comportamentul copiilor care le privesc, fapt care a fost deja demonstrat, la fel ar putea fi cazul şi cu astfel de scene care promovează alimentaţia nesănătoasă şi stigmatizează în acelaşi timp suprponderea şi obezitatea. Este chiar paradoxal acest mod în care filmele promovează practic cauza care duce la exces de greutate, doar pentru a-l blama apoi pe acesta.

Părinţii sunt sfătuiţi să fie atenţi la filmele la care cei mici se uită şi li se recomandă să le expună acestora ce trebuie să ştie despre alimentaţia sănătoasă dar şi despre faptul că nici o persoană nu ar trebui vreodată stigmatiztă sau batjocorită indiferent de imagine, greutate, statut sau altele.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.