Despre obezitatea Informații medicale / Articole 02/09/2015
Frecvenţa obezităţii ȋn România

În România, obezitatea este mai des ȋntâlnită ȋn cazul bărbaţilor, afecţiunea fiind prezentă ȋn cazul a 23% dintre aceştia, faţă de un procentaj de 20,3% dintre femei. De asemenea, obezitatea este prezentă mai ales la persoanele cu vârste mai ȋnaintate, regiunea cel mai des ȋntâlnită fiind Moldova.
Conform studiului epidemiologic Obezitatea ȋn România (studiu lansat ȋn luna iulie a acestui an de către Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii), obezitatea afectează mai mult de 20% din populaţia cu vârste peste 18 ani. În urma studiului, rezultatele au evidenţiat o rată a obezităţii de 21,3 la sută şi 31,1% supraponderali ȋn cazul românilor cu vârste cuprinse ȋntre 18 şi 79 de ani. Studiul ORO a mai relevat, de asemenea, faptul ca obezitatea şi supraponderea afectează mai ales persoanele de sex masculin. Ciferele evidenţiate de ORO sunt urmatoarele: obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi şi 20,3% femei, iar supraponderea, 41,6% bărbaţi şi 24,7% femei. Mai mult, cercetările au demonstrat faptul că rata obezităţii creşte odată cu vârsta, aşadar, la adulţii cu vârsta de până ;a 39 de ani, prevalenţa obezităţii este de 9,9%, ȋn cazul celor cu vârsta ȋntre 40-59 de ani, de 30,1%, iar, la persoanele de peste 60 de ani, obezitatea are o prevalenţă de 41,6%.
Rezultatele studiului arată faptul că factorii care determină obezitatea au o complexitate ridicată, anumite elemente ale modului de viaţă putând asigura o protecţie optimă ȋmpotriva apariţiei supraponderii sau a obezităţii:
- Programul de alimentaţie ordonat cu trei mese zilnice ȋn cantităţi moderate
- Activitate fizică moderată sau intensă ȋn mai multe zile în fiecare săptămână
- Consumul de ulei de măsline extra virgină, peşte, legume şi fructe proaspete
Studiul a relevat chiar şi nişte diferenţe din punct de vedere regional ȋn ceea ce priveşte prevalenţa obezităţii, astfel: Moldova este regiunea cu rata cea mai crescută de obezitate (23,8%) faţă de Banat, Crişana, Transilvania (18,8%) şi de Oltenia şi Muntenia (21,3%).
Gabriela Roman (Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii) a explicat faptul că demersul a fost unul mai mult decât doar statistic, studiul analizând, pe lângă prevalenţa obezităţii, şi factorii de risc care conduc la obezitate, prin evaluarea comportamentelor alimentare ale populației sau elemente ale stilului de viaţă care pot conduce la obezitate. Potrivit datelor, următoarele greşeli sunt cele care sunt asociate cu obezitatea:
- Mai mult de trei mese zilnice bogate cantitativ
- Mese mult prea consistente consumate dupa ora 21:00
- Consumarea cantităţilor mari de alimente la intervale mai mici de o oră
- Consumul de mese ȋn timpul nopţii
- Consumul de untură
- Sedentarismul
- Consumul alimentelor prăjite
- Un număr prea mic de ore de somn
Toate cele enumerate mai sus nu sunt altceva decât componente ale stilului de viaţă deloc sănătos care a fost identificat ȋn cazul persoanelor care suferă de suprapondere şi de obezitate. Gabriela Roman afirmă că educaţia ȋn domeniul nutriţiei la nivelul ȋntregii populaţii este unica ce ar putea influenţa o migrare a oamenilor spre un stil de viaţă sănătos ȋn care elementele prioritare constă ȋn moderaţie, echilibru şi activitate fizică constantă.
Studiul ORO a fost demarat ȋn vara anului 2014, fiind derulat de către o echipă de 8 investigatori români, medici având specialitatea ȋn diabet, boli metabolice şi nutriţie. ORO a inclus un eşantion de circa 2100 de persoane adulte.