Gonartroza şi obezitatea

Este deja cunoscut faptul că sedentarismul, lipsa activităţii fizice şi consumul alimentelor nesănătoase favorizează instalarea obezităţii. Aceasta, la rândul său, este un factor declanşator al gonartrozei. Relaţia directă dintre cele două afecţiuni stă la baza multor cercetări clinice care au demonstrat faptul că scăderea greutăţii corporale încetineşte evoluţia gonartrozei.

Ce este gonartroza?

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă afecţiunea degenerativă care se manifestă prin distrugerea progresivă a cartilajului articular din extremităţile osoase articulare ce includ tibia, femurul şi rotula.

Referitor la incidenţa gonartrozei, această afecţiune debutează după vârsta de 45 de  ani, având o evoluţie lentă şi ireversibilă care conduce la blocarea (anchilozarea) articulaţiei genunchiului, devierea axului şi la dureri foarte puternice. Boala este mai des întâlnită în cazul persoanelor de vârsta a doua şi a treia, însă poate apărea şi la persoanele tinere, fiind provocată de traumatisme puternice ale articulaţiei genunchiului.

Obezitatea este cel mai mare duşman al articulaţiilor membrului inferior. Accentuarea stresului mecanic, a forţelor care îşi fac apariţia şi se dezvoltă la acest nivel au o foarte mare legătură cu artroza genunchiului şi coxartroză. Conform studiilor, s-a demonstrat că indicele de masă corporală crescut favorizează îmbătrânirea prematură a articulaţiei de la genunchi.

Alţi factori de risc pentru gonartroză includ:

Cercetările au demonstrat faptul că reducerea greutăţii diminuează riscul de apariţie a gonartrozei cu aproximativ 50%. Mecanismul exact prin care obezitatea conduce la artroză nu este cunoscut pe deplin, însă se presupune că se datorează unei combinaţii de factori umorali, mecanici şi genetici.

 Genunchiul, şoldul şi coloana lombară sunt afectate cel mai mult de obezitate, iar, cu cât obezitatea apare mai devreme, cu atât riscul dezvoltării gonartrozei este mai crescut. Pacienţii cu obezitate suferă de dureri mai puternice decât cei normoponderali care au artroză, de asemenea, limitarea funcţională este mai mare în cazul lor.

Deteriorarea articulaţiei genunchiului se datorează şi suprasolicitării mecanice. În cazul pacienţilor care suferă de obezitate, afecţiunea reprezintă un factor de risc sistemic, boala artrozică devenind în prezent încadrată în categoria afecţiunilor metabolice. Ţesutul adipos favorizează eliberarea de adipokine care cauzează apariţia artrozei. S-a constatat, de asemenea, că nivelul de leptină din lichidul sinovial (lichidul care sudează şi lubrifiază atriculaţiile) al pacienţilor cu obezitate este mai mare decât al celor cu greutate normală. Leptina determină, în final, distrugerea cartilajului articular şi instalarea gonartrozei.

Beneficiile scăderii în greutate prin combinarea unei diete eficiente şi a exerciţiilor fizice

Scăderea în greutate are avantaje pentru pacienţii obezi care includ îndepărtarea durerii articulare asociată cu artroza degenerativă. Există o multitudine de modalităţi prin care se poate realiza diminuarea excesului de greutate care cum ar fi dieta, exerciţiile fizice, tratamentele medicamentoase şi chirurgia obezităţii. Cercetările studiază constant dacă în urma eliminării excesului de greutate se poate determina regresia simptomatologiei asociate cu gonartroza.

Până în prezent, studiile au descoperit că, în cazul pacienţilor obezi care au reuşit să slăbească 10% din greutatea iniţială prin dietă şi exerciţii fizice, durerile genunchilor s-au diminuat şi funcţionalitatea acestora a crescut. De asemenea, s-a constatat scăderea numărului de inflamaţii şi o îmbunătăţire a sănătăţii pe mai multe planuri.

Testele au fost efctuate asupra a 454 de persoane supraponderale cu vârsta de minim 55 de ani care au făcut radiografii pentru evidenţierea artrozei la genunchi. Studiul a presupus pierderea greutăţii prin combinarea exerciţiilor fizice cu dieta sau doar prin dietă/exerciţii fizice. Rezultatele au concuzionat ca pierderea în greutate prin combinarea celor 2 modalităţi adjuvante este mult mai eficientă în îmbunătăţirea simptomatologiei gonartrozei. După 18 luni, pacienţii care au combinat exerciţiile cu dieta au simtit o reducere a durerii cu 50% faţă de grupurile de pacienţi care au ţinut numai dietă pentru a slăbi sau au efectuat numai exerciţii fizice fără modificarea alimentaţiei.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.