Grăsimea abdominală este strâns legată de deficiența vitaminei D

Un nou studiu a demonstrat faptul că persoanele cu grăsime abodominală mai multă şi cu talia mai mare sunt mai predispuse la deficitul de vitamina D.

Vitamina D este foarte populară ȋn rândul experților ȋn sănătate. Aceasta este produsă ȋn pielea noastră când ea intră ȋn contact cu lumina solară. Vitamina D are o mulțime de roluri ȋn corpul nostru. Jurnalul Medical News Today a dezbătut ȋn ultimele luni subiecte diverse legate de vitamina D. De pildă, studiile recente au demonstrat faptul că vitamina D poate proteja organismul ȋmpotriva afecțiunilor legate de inimă, diabet, cancer şi deficitul vitaminei D poate cauza pierderea părului.

Vitamina D este de regulă legată de sănătatea oaselor, dar ar putea juca şi un rol ȋn infecțiile tractului respirator şi boli autoimune.

Mai mult de 40% din populația SUA suferă de deficit de vitamina D, iar unii experți numesc acest val o epidemie ignorată. Este estimat că mai mult de 1 miliard de persoane din ȋntreaga lume au deficit de vitamina D.

Înțelegerea deficitului de vitamina D

Importanța vitaminei D este din ce ȋn ce mai clară iar experții se dedică din ce ȋn ce mai mult ȋnțelegerii factorilor de risc pentru deficitul de vitamina D şi aflării modalităților de prevenție. Vitamina D are un rol ȋn diverse condiții de sănătate, rezolvarea deficitul de vitamina D ar putea conduce la un impact masiv asupra populației la scară mare.

Un grup de experți a studiat aceste subiecte ȋn cadrul VU University Medical Center şi Leiden University Medical Center din Olanda. Grupul a fost condus de Rachida Rafiq şi rezultatele au fost prezentate la ȋntâlnirea anuală a Societății europene de endocrinologie care a avut loc ȋn Barcelona, Spania.

Legătura dintre obezitate şi deficitul de vitamina D a fost descoperită cu mai multă vreme ȋn urmă. Echipa de cercetători menționată mai sus a analizat mai amănunțit dacă tipul şi locația grăsimii ȋn corp jocă un rol. Experții au prelevate date de la mii de femei şi bărbați cu vârste cuprinse ȋntre 45 şi 65 de ani.

Echipa s-a concentrat pe grăsimea totală a organismului, țesutul adipos subcutanat abdominal (grăsimea de sub pielea de pe burtă), țesutul adipos visceral (din jurul organelor) and grăsimea hepatic (din ficat).

Vitamina D şi grăsimea abdominală

S-a descoperit că ȋn cazul femeilor grăsimea totală din corp şi cea abdominală au fost asociate cu deficitul de vitamina D, dar grăsimea abdominală a avut impactul cel mai puternic.

În cazul bărbaților, deficitul de vitamina D a fost corelat cu prezența grăsimii ȋn ficat şi abdomen. Aceste legături sugerează faptul că persoanele cu o talie mai mare au un risc crescut de a dezvolta deficit de vitamina D. Această legătură sugerează un rol posibil al vitaminei D ȋn stocarea grăsimii ȋn abdomen.

 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.