Grăsimea ucide: 8 moduri prin care excesul de greutate poate provoca decesul

Excesul de grăsime din organism nu reprezintă numai o problemă estetică, fiindcă persoanele supraponderale sau obeze manifestă riscuri ridicate de deces din cauza afecţiunilor asociate. Iată care sunt modalităţile prin care grăsimea poate scurta semnificativ durata vieţii:

Greutatea optimă a organismului

Din păcate, foarte multe persoane ignoră pericolele produse de acumularea kilogramelor ȋn plus, chiar dacă este vorba doar de câteva care se depun anual, ȋn mod special, dacă acestea sunt şi greu sesizabile cu ochiul liber. Grăsimea ȋn exces are, de regulă, un ritm constant de acumulare, de-a lungul vremii, un ritm ȋn creştere, ȋn cazul ȋn care nu se iau măsurile necesare pentru menţinerea greutăţii corporale normale.

Cele două modalităţi de verificare a stadiului greutăţii organismului sunt reprezentate de calcului indexului de masă corporală (IMC) şi de măsurarea dimensiunii taliei.

Indexul de masă corporală este rezultatul evaluării raportului dintre greutatea unei persoane şi ȋnălţimea acesteia, oferind un indice cu o puternică relevanţă pentru categoria de greutate din care persoana respectivă face parte.

Măsurarea taliei sprijină depistarea excesului de greutate, fiindcă stratul grăsimii depuse ȋn zona abdominală constituie un reper esenţial pentru ţesutul gras din restul corpului. Un risc crescut de dezvoltare a afecţiunilor aociate obezităţii ȋl au femeile cu talia peste 88,9 cm şi bărbaţii care au peste 100 cm ȋn zona abdominală.

Excesul de greutate şi pericolul de deces

Infarct

Într-un studiu de specialitate, cercetătorii de origine suedeză au evidenţiat faptul că grăsimea excesivă reprezintă o cauză clară a infarctului. Cei 200.000 de subiecţi analizaţi au confirmat existenţa unei relaţii de tip cauză-efect ȋntre supraponderabilitate sau obezitate şi atacul cardiac

Ciroza hepatică non-alcoolică

Ciroza hepatică non-alcoolică presupune acumularea de grăsime ȋn ficat, boala fiind asociată cu obezitatea şi afectând circa 24% dintre populaţia globului. Aceasta este vinovată, totodată, de declanşarea cancerului hepatic.

Diabetul de tip 2

Oamenii de ştiinţă suedezi au mai subliniat, ȋn urma cercetărilor, faptul că există o legătură strânsă ȋntre excesul de grăsime din corp şi riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Obezitatea şi supraponderea influenţează secreţia de insulină putând provoca rezistenţa la aceasta, fapt care conduce la fluctuaţii ale zahărului.

Arteroscleroza şi hipertensiunea arterială

Excesul de grăsime este responsabil, de multe ori, de declanşarea hipertensiunii arteriale, cauzând un risc major de infarct. Excesul de greutate atrage după sine creşterea nivelului de colesterol din sânge, astfel fiind declanşată arteroscleroza.

Afecţiuni renale

Persoanele supraponderale au ţesut adipos acumulat ȋn jurul rinichilor, fapt ce va cauza ȋmbolnăvirea acestora, mai ales ȋn cazul persoanelor diagnosticate cu diabet sau hipertensiune. Societatea Americană de Nefrologie a afirmat că afecţiunile inimii provoacă cu 31,2% mai multe decese pentru persoanele care suferă de diabet.

Cancer de sân

După instalarea menopauzei, producţia estrogenului ȋn corpul femeii provine din ţesutul gras, nemaifiind ȋntreţinută de activitatea ovarelor. O femeie obeză sau supraponderală va avea, astfel, un nivel foarte ridicat de estrogen, fapt care poate genera creşterea tumorilor uterine şi ale sânilor. Mai mult, nivelul mare de insulină din corpul unei femei supraponderale este corelat cu un risc mare de dezvoltare a cancerului la sân.

Tulburări de somn

Tulburările somnului pot genera creşterea ȋn greutate, iar excesul de greutate poate, de asemenea, provoca dificultăţi de somn. Pacienţii supraponderali suferă, de regulă, de apnee de somn, tulburări respiratorii şi senzaţii de ameţeală când se trezesc. Privarea de odihnă agravează fibrilaţia atrială, hipertensiunea arterială şi diabetul de tip 2, crescând riscul de mortalitate.

Tulburări psihice

Tulburările psihice sunt, deseori, prezente ȋn cazul pacienţilor cu obezitate morbidă, iar acestea le pot periclita viaţa. Tendinţa va fi una de izolare, de pierdere a sensului existenţei şi de dezvoltare a depresiei de tip sever care se poate solda cu suicid.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.