Guşa nodulară (nodulii tiroidieni): simptome, diagnostic şi tratament

Guşa nodulară este o afecţiune destul de frecventă, circa 5% din populaţie având un nodul palpabil. Prevalenţa creşte proporţional cu vârsta, fiind mai mare, însă, în cazul femeilor.

Guşa nodulară reprezintă o transformare chistică şi nodulară a tiroidei, transformare care poate fi identificată ca o formaţiune ce diferă ca şi consistenţă de restul glandei. Nodulii tiroidieni se referă la creşterile anormale în glanda tiroidă. Aceştia pot apărea în orice parte a glandei şi unii se pot palpa cu uşurinţă, în timp ce alţii pot fi localizaţi adânc în ţesutul glandular.

Nodulii pot fi simpli sau multipli, iar o glandă tiroidă cu noduli multipli se numeşte guşă multinodulară. În cazul în care nodulul este umplut cu lichid sau sânge, acesta se numeşte chist tiroidian.

Cauzele nodulilor tiroidieni

Cauzele acestora nu sunt cunoscute, însă se cunoaşte implicarea următorilor factori:

Simptome

Majoritatea nodulilor sunt nesesizabili şi nu prezintă simptome, fiind descoperiţi la investigaţii precum ecografia sau tomografia computerizată şi la examenele de rutină.

Printre simptomele resimţite în cazuri rare se numără:

Diagnosticul nodulilor tiroidieni

Nodulul este descoperit, de obicei, la un examen de rutină, iar odată descoperit, medicul îl va evalua cu mare atenţie. Se va face un istoric medical complet al pacientului, iar în cazurile în care pacientul este mai tânăr de 20 de ani sau mai în vârstă de 70 de ani, există şanse destul de mari ca nodulul să fie unul canceros. Totuşi, istoricul nu poate diferenţa un nodul malign de unul benign.

Diagnosticul se pune în urma examinării fizice, a testelor de sânge (hormonii tiroidieni T3 şi T4, hormonii de stimulare tiroidieni TSH). Mai este necesară, de asemenea, o ultrasonografie (în vederea detectării nodulilor care nu se simt la palpare, a numărului şi a mărimii acestora. Dacă nodulii sunt solzi sau chistici se va face şi o puncţie, în vederea determinării tipului nodulilor (maligni sau benigni).

Tratament

În cazul în care rezultatul biopsiei confirmă existenţa nodulilor benigni, având un oarecare risc de malignizare sau a nodulilor maligni, se va lua decizia ca aceştia să fie extirpaţi. Majoritatea nodulilor canceroşi sunt, însă tratabili şi nu pun viaţa în pericol. Orice nodul care nu a fost extirpat, trebuie ţinut sub observaţie şi examinat odată la 6-12 luni. Medicul poate încerca remisia nodulului, uneori, prin doze supresoare de hormon tiroidian.

Dacă un nodul produce hipertiroidism, el este, de cele mai multe ori, benign şi tratamentul include distrugerea glandei, utilizându-se iod radioactiv, de asemenea, blocarea producerii hormonilor tiroidieni (cu medicamente). Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, aceştia fiind mai puţin probabil să fie maligni dacă se află într-o glandă care hiperfuncţionează.

Gâtul trebuie palpat periodic pentru o depistare precoce a oricăror posibili noduli, tratamentul fiind, în acest fel, mult mai uşor, iar perioada de recuperare mult mai mică şi mai simplă.

UTIL: Calculați-vă indicele de masa corporală

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.