Informații medicale / Articole 30/03/2015
Recomandări pe termen lung, în urma unei intervenţii bariatrice. Deficienţe nutriţionale postoperatorii
Există anumite riscuri ale unor tulburări nutriţionale şi metabolice care pot să apară tardiv, la un timp mai îndelungat, după operaţie. Iată câteva deficienţe nutriţionale care pot apărea în urma chirurgiei bariatrice:
Nutrienţii reprezintă substanţele vitale pe care organismul nu le sintetizează, astfel, le va importa din exterior sub forma hranei. Vorbim despre 6 tipuri de nutrienţi: glucide (carbohidraţi), proteine, grăsimi (lipide), vitaminele, mineralele şi apa.
Deficienţe proteice
În prezent, gastrectomia longitudinală şi bypass-ul gastric sunt, de foarte puţine ori, urmate de hipoproteinemie. Când apare această afecţiune, cauza sa principală va fi o greşeală în alimentaţie (consumul alimentelor hipoproteice), mai degrabă decât o malabsorbţie a nutrienţilor. Soluţia acestei probleme este reprezentată de corectarea acestor deficienţe printr-o alimentaţie optimă şi prin consumul unor suplimente proteice.
Deficite minerale şi de vitamine
Mineralele şi vitaminele sunt esenţiale vieţii şi pentru o funcţionare bună a organismului.
Vitamine hidrosolubile
Acestea includ grupul vitaminelor B şi vitamina C; unele dintre ele se află stocate în mici cantităţi în organism, altele nu sunt stocate deloc, iar aportul alimentare este necesar, în acest caz. Vitaminele hidrosolubile se elimină prin intermediul urinei, necesitând suplimente alimentare.
- Deficitul vitaminelor din grupul B se va întâlni destul de des în urma unei operaţii bariatrice. Necesarul zilnic ar putea fi acoperit, de regulă, cu multivitamine sau vitamine B complex. Supradozajul, în cazul acestora, este rar întâlnit. Uneori, poate fi nevoie de o suplimentare doar cu unele vitamine din grupul B.
- Deficitul vitaminei B1 este de foarte multe ori, întâlnit, în cazul unor pacienţi obezi, chiar şi înainte de operaţie. Acest deficit se manifestă prin pierderi ale memoriei, dificultăţi la mers sau de învăţare, manifestari neurologice serioase (encefalopatie, comă, deces). Această simptomatologie va ceda la administrarea de tiamină, în fiecare zi, ca vitamina B complex.
- Deficitul de vitamina B12 este mai des întâlnit în urma procedurii de bypass gastric. Acest deficit se manifestă prin concentrare slabă, diminuarea acuităţii mentale, scăderea memoriei, slăbiciune la nivelul muşchilor, iritabilitate, depresie, neuropatie, tulburări la nivel digestiv. După intervenţa chirugicală, de multe ori, va fi nevoie de administrarea de vitamina B12 sub forma de pastile sublinguale sau injecţii intramusculare.
- Deficitul de vitamina C conduce la apariţia scorbutului ce presupune slăbiciune la nivelul muşchilor, iritabilitate, sângerarea gingiilor, pierderea părului şi a dinţilor, dureri osteo-articulare. Multivitaminele administrate, după operaţie, vor rezolva problemele.
- Deficitul de folat îşi face apariţia din cauza unei diete deficitare sau a unei suplimentări insuficiente cu vitamine. Acest deficit poate conduce la creşterea riscului de deces din cauze cardiace, poate provoca anemie sau stări de iritabilitate. Deficitul de folat se va compensa prin administrarea de multivitamine.
Vitamine liposolubile
Acestea sunt vitaminele A, E, D si K se vor dizolva în grăsimi, fiind stocate în organism şi eliminate mai dificil, iar suprplusul acestora poate fi cauzatorul unui şoc toxic.
- Deficitul vitaminei D va apărea de multe ori în primul an după o operaţie bariatrică şi manifestările sale includ boli la nivelul oaselor, somnolenţă, tremor la nivelul capului, boli vasculare, intestinale, apariţia de cancere. După operaţii bariatrice, suplimentarea cu vitamina D este neapărat necesară.
- Deficitul de vitamina A se va întâlni foarte rar, aceasta este greu eliminată de către organism, iar excesul poate avea efecte toxice hepatice, poate conduce la pierderea părului, uscăciune la nivelul pielii sau demineralizare osoasă.
- Deficitul de vitamina K este foarte rar întâlnit dupa intervenţii bariatrice.
- Deficitul de vitamina E se manifestă prin letargie, concentrare greoaie, apatie, slabiciune musculară.
Mineralele
- Fierul se va absorbi de către organism într-un mod deficitar după operaţii bariatrice, iar, de câteva ori pe an, ar putea fi necesară administrarea de fier injectabil pentru pacienţi.
- Deficitul de calciu se va manifesta prin tulburări hormonale, musculo-nervoase şi boli la nivelul oaselor. Necesarul zilnic de calciu este de 1500-2000 mg.
- Deficitul de zinc se manifestă prin capacitatea redusă de vindecare a plăgilor, oboseală, pete albe pe unghii, sensibilitate la infecţii şi concentrare redusă. Se va compensa prin administrarea de multivitamine.
- Deficitul de magneziu este rar întâlnit şi se manifestă prin confuzie, stări de nervozitate, tulburări ale ritmului cardiac, excitabilitate musculară.
- Deficitul de potasiu se manifestă prin tulburări nervoase, stop cardiac, insuficienţă respiratorie. Acesta nu se găseşte în multivitamine, deci deficitul va trebui corectat de către medic.
- Deficitul de seleniu, deşi este rar întâlnit după operaţiile bariatrice, se manifestă prin boli cardiovasculare, îmbătrânire prematură, piele flască, apariţia mătreţii etc.
- Deficitul de cupru se va compensa prin administrarea de multivitamine, dupa o gastrectomie, fiind necesare 2mg, zilnic.
Consultați medicul dumneavoastră pentru a vă stabili dieta și suplimentele nutriționale necesare și respectați sfatul specialiștilor.