Legătura dintre mesele târzii și obezitate – De ce mâncatul noaptea provoacă creșteri în greutate de fapt?

Un studiu recent a identificat o legătură puternică ȋntre mâncatul noaptea, târziu și obezitate. Iată mai multe detalii despre acest subiect.

Obezitatea este o problemă de sănătate din ce ȋn ce mai pregnantă, aceasta devenind de-a dreptul o pandemie – o problemă a ȋntregii umanități. Există o serie de efecte secundare ale unui indice de masă corporală atât de ridicat ȋncât devine periculos pentru viața multor persoane. Acestea includ leziuni ale organelor care duc la diferite probleme deosebit de grave ale sănătății, cum ar fi diabetul, bolile articulare, refluxul gastroesofagian și forme severe ale COVID-19.

Orele meselor afectează felul de funcționare a organismului

Oamenii de știință au descoperit faptul că orele noastre de masă afectează modul în care organismul stochează grăsimea și reglează hormonii apetitului.

Este important de menționat faptul că există puține studii care au examinat în detaliu efectele simultane ale mâncatului la ore foarte târzii asupra celor trei elemente cu rol extrem de important în reglarea greutății și, prin urmare, riscul de obezitate pe care acestea ȋl exercită asupra organismului:

Teoriile cele mai populare ȋn prezent ne spun faptul că populare pentru o dietă sănătoasă se recomandă, în general, evitarea gustărilor de la miezul nopții.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School de la Brigham and Women’s Hospital a constatat că mâncatul are un impact semnificativ asupra consumului nostru la nivel energetic, a apetitului și a căilor moleculare din țesutul adipos.

Recent, oamenii de știință au vrut să determine mecanismele care ar putea explica mai pe ȋndelete motivele pentru care mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Studiul anterior menționat a arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, creșterea grăsimii corporale și o lipsă de success ȋn ȋncercarea de a pierde în greutate. Oamenii de știință au vrut să înțeleagă de ce se ȋntâmplă aceste lucruri.

Experții au studiat 16 pacienți cu un indice de masă corporală aflat în intervalul supraponderal sau obez. Fiecare participant a completat două protocoale de laborator: unul cu un program strict de masă luată mai devreme și celălalt cu aceleași mese programate pentru aproximativ patru ore mai târziu, în cursul zilei.

În laborator, participanții și-au documentat în mod regulat senzația de foame și apetitul, au furnizat frecvent mostre mici de sânge pe parcursul zilei și și-au măsurat temperatura corpului și consumul de energie.

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului menționat mai sus au arătat că mâncatul mai târziu a avut efecte profunde asupra senzației de foame și asupra hormonilor care reglează apetitul, leptina și grelina, care ne influențează dorința de a mânca.

Mai exact, s-a demonstrat faptul că nivelurile hormonale ale leptinei, hormon care semnalează sațietatea, au fost scăzute pe parcursul celor 24 de ore în condițiile ȋn care persoana ȋn cauză se alimenta la ore mai târzii, comparativ cu condițiile de alimentație care avea loc mai devreme pe parcursul zilei.

Este important de subliniat faptul că rezultatele studiului arată diverse mecanisme fiziologice și moleculare convergente care stau la baza corelației dintre mâncatul târziu și riscul crescut de obezitate.

Conform rezultatelor studiului, când participanții au mâncat mai târziu, au ars calorii mai lent și au manifestat creșterea adipogenezei și scăderea lipolizei, ceea ce promovează creșterea grăsimilor.

Nina Vujović, cercetător în cadrul Programului de cronobiologie medicală, a spus că „aceste descoperiri nu numai că sunt în concordanță cu o serie vastă de cercetări care sugerează că mâncatul mai târziu poate crește probabilitatea de a dezvolta obezitate, dar ele aruncă o nouă lumină asupra modului în care s-ar putea întâmpla acest lucru.

Controlul factorilor comportamentali și de mediu

Experții au avaluat rezultatele studiului și controlând strict factorii comportamentali și de mediu, cum ar fi activitatea fizică, postura, somnul și expunerea la lumină. Aceștia au detectat schimbări în diferitele sisteme de control implicate în echilibrul energetic, un marker al modului în care corpul nostru utilizează alimentele pe care le consumăm.

Frank Scheer, profesor de medicină la HMS și director al Programului de cronobiologie medicală din cadrul diviziei de tulburări de somn și circadiene de la Brigham and Women’s, a declarat:

Acest studiu arată impactul alimentației târzii și a meselor luate mai devreme. Aici, am izolat aceste efecte controlând variabilele mai neclare precum aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină. Totuși, în viața reală, mulți dintre acești factori pot fi influențați de ora mesei.”

Din fericire, ȋn anul 2022, există mai multe modalități de prevenție și chiar unele metode de tratament definitive ȋmpotriva obezității. Chirurgia bariatrică a evoluat enorm și poate proteja o mulțime de oameni ȋmpotriva riscurilor obezității ȋn vederea obținerii unei calități sporite a vieții.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.